От Пътна полиция във Варна обясниха къде е мястото на електрическите тротинетки в движението

07.11.2019 / 13:11 2

Електрическите тротинетки са едно от улесненията за забързаните хора, които предпочитат да се движат лесно в градска среда, избягвайки натоварения трафик и задръстванията, както и тревогите около липсата на места за паркиране. Най-често виждаме водачите на този тип "возила" да се движат по велоалеите и тротоарите, но дали действително мястото им е там? 

По този повод Varna24.bg се обърна за коментар към началника на отдел "Пътна полиция" към КАТ-Варна, главен инспектор Петко Камбуров. Ето какво обясни той:

"По отношение на този вид пътни превозни средства в преходните и заключителни разпоредби на Закона за движение по пътищата е ясно дефинирано, че всяко едно пътно превозно средство, което е снабдено с двигател за предвижване, попада под обхвата на моторно превозно средство, какъвто в случая е и този тип пътно превозно средство. В този ред на мисли за водачите не електрическите тротинетки важат абсолютно всички норми, уреждани в Закона за движение по пътищата и те трябва да спазват правилата, спазвани от останалите водачи на моторни превозни средства. 

Не достатъчно е уредено в нормативната база дали следва или не да бъдат снабдени с обезопасителна каска, затова и текат обществени обсъждания респективно да бъдат приети промени, допълнения и изменения в Закона за движение по пътищата.

Като водачи на моторни превозни средства мястото им е на пътя, не по велоалеите и тротоарите. Самият вид на моторно превозно средство и нормата на чл. 140 от Закона за движение по пътищата задължава от една страна те да подлежат на някакъв регистрационен режим, за който към настоящия момент липсва такава нормативна уредба. Имаме вече глобени такива водачи за извършване на нарушения по Закона за движение по пътищата. Има и едно регистрирано ПТП без пострадали с такова пътно превозно средство", каза инспектор Петко Камбуров.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 12784 | Одобрение: 3159
В Гърция и Испания вече слагат каски...
18
0
Ман40 (преди 1 седмица)
Рейтинг: 2855 | Одобрение: 1100
Ходете пеш! На ден от 6 до 10 хиляди крачки трябва да се извървяват за здраве!
За тези седем месеца да бяхте циментирали път и рампа до водата за тази цел, а не да газите пясъка и дюните и сега да се оправдавате!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама