От Пътна полиция във Варна обясниха къде е мястото на електрическите тротинетки в движението

07.11.2019 / 13:11 2

Електрическите тротинетки са едно от улесненията за забързаните хора, които предпочитат да се движат лесно в градска среда, избягвайки натоварения трафик и задръстванията, както и тревогите около липсата на места за паркиране. Най-често виждаме водачите на този тип "возила" да се движат по велоалеите и тротоарите, но дали действително мястото им е там? 

По този повод Varna24.bg се обърна за коментар към началника на отдел "Пътна полиция" към КАТ-Варна, главен инспектор Петко Камбуров. Ето какво обясни той:

"По отношение на този вид пътни превозни средства в преходните и заключителни разпоредби на Закона за движение по пътищата е ясно дефинирано, че всяко едно пътно превозно средство, което е снабдено с двигател за предвижване, попада под обхвата на моторно превозно средство, какъвто в случая е и този тип пътно превозно средство. В този ред на мисли за водачите не електрическите тротинетки важат абсолютно всички норми, уреждани в Закона за движение по пътищата и те трябва да спазват правилата, спазвани от останалите водачи на моторни превозни средства. 

Не достатъчно е уредено в нормативната база дали следва или не да бъдат снабдени с обезопасителна каска, затова и текат обществени обсъждания респективно да бъдат приети промени, допълнения и изменения в Закона за движение по пътищата.

Като водачи на моторни превозни средства мястото им е на пътя, не по велоалеите и тротоарите. Самият вид на моторно превозно средство и нормата на чл. 140 от Закона за движение по пътищата задължава от една страна те да подлежат на някакъв регистрационен режим, за който към настоящия момент липсва такава нормативна уредба. Имаме вече глобени такива водачи за извършване на нарушения по Закона за движение по пътищата. Има и едно регистрирано ПТП без пострадали с такова пътно превозно средство", каза инспектор Петко Камбуров."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
MrBean (преди 6 месеца)
Рейтинг: 30315 | Одобрение: 4720
В Гърция и Испания вече слагат каски...
18
0
Ман40 (преди 6 месеца)
Рейтинг: 4559 | Одобрение: 1299
Ходете пеш! На ден от 6 до 10 хиляди крачки трябва да се извървяват за здраве!
RB

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама