От бившия Тубдиспансер във Варна с отворено писмо до жителите на Варненска и Добричка област

29.06.2022 / 15:50 0

Кадър: БНТ

От персонала на "СБАЛПФЗ – Варна" ЕООД (бившия Тубдиспансер във Варна) излязоха с отворено писмо до жителите на Варненска и Добричка област

Ето какво пишат от там:

"Драги жители на Варненска и Добричка област,

Обръщаме се към вас като наша последна надежда за подкрепа в борбата за съществуването на единствената туберколозна болница и на единствената микробиологична лаборатория във Варненска област за диагностика на туберколоза – „СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД /бившия Тубдиспансер във Варна/.
    Нейн принципал е Община Варна. Сагата с ненавременното финансиране от страна на местната власт продължава вече 7 – 8 години.
    От десет месеца не сме получавали своите заплати. Поставени сме на ръба на своето лично физическо оцеляване. Това е и причината единственият пулмолог, работещ в момента в лечебното заведение – д-р Русева и две от медицинските сестри само след броени часове да напуснем своите работни места. Това ще доведе до саморазпускане на поликлиниката, тъй като няма да има кой да се грижи за пациентите. 
    Смятаме, че решението на ОС-Варна, да не бъдат отпускани никакви средства на „СБАЛПФЗ – Варна“ ЕООД  /бившия Тубдиспансер/ до този момент за 2022 г е политическо. Сигнализирахме Министерство на здравеопазването, Омбудсмана на Република България и всички други отговорни институции. От МЗ в лицето на министър Асена Сербезова са изпратили официално искане до Община Варна да изпълни своите задължения като принципал. Освен това беше увеличена и субсидията от страна на държавата, но тя не е достатъчна за покриване на нуждите на болницата.
    В момента задълженията за заплати са 516 000 лв с включени осигуровки и още 135 000 лв други задължения, от които 65 000 лв за електроенергия. Тези задължения са трупани в продължение на десет месеца. Това се дължи на порочната практика на местната власт да прехвърлят задължения от една година за следващата. Въпреки това бюджетът на Община Варна за тази година е рекорден – около 648 млн.лв.
    За нас няма друго обяснение и причина за ликвидирането на болницата от страна на общинската власт, освен политически мотив.
Молим, всички жители на Варненска област да заявят своята позиция, относно ликвидирането на „СБАЛПФЗ-Варна“ ЕООД, /бивш Тубдиспансер във Варна/, писмено на официалните имейли на Община Варна и на председателя на ОС Тодор Балабанов - adm_obsluzhvane@varna.bg и tbalabanov@varna.bg.
    Настояваме да ни бъдат изплатени дължимите заплати.
    Настояваме да ни бъде предложена от местната власт сигурна перспектива за бъдещето развитие на „СБАЛПФЗ-Варна“ ЕООД /бивш Тубдиспансер във Варн/, а не за неговото принудително закриване!"
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама