От министерството на образованието излязоха с нови разпоредби за учениците по отношение на ковид

17.10.2023 / 12:39 3

снимка Булфото

От министерството на образованието излязоха с нови разпоредби за учениците по отношение на ковид. Заповедта е подписана вчера от заместник-министър Емилия Лазарова. Документът е адресиран до директорите на образователни институции и началниците на регионалните управления на образованието.

В нея се казва:

На този етап предвидените мерки се отнасят основно до провеждане на епидемиологичен и вирусологичен надзор на Ковид-19, като по отношение на различни образователни институции (в т.ч. висши учебни заведения) не е предвидено въвеждането на противоепидемични мерки.

При регистриране на потвърден случай на Ковид-19 и неговите близки контактни лица към настоящия момент се прилагат разпоредбите на чл. 61 от Закона за здравето. Всеки болен от Ковид-19 се поставя под задължителна изолация за период от 7 дни с предписание, издадено от директора или от упълномощен от него заместник-директор на съответната регионална здравна инспекция.

Неговите близки контактни лица, в т.ч. съученици и преподаватели, се поставят под задължителна карантина за период от 5 дни от датата на последния контакт с болен от Ковид-19, отново с предписание, издадено от съответната регионална здравна инспекция. От основно значение продължава да е провеждането на хигиена на ръцете от ученици, педагогически и непедагогически персонал и нейното утвърждаване като основна хигиенна мярка, независимо от разпространението ма Ковид-19.

Освен това, правилното провеждане на ежедневно проветряване, почистване и дезинфекция на повърхности и осъществяването на постоянен контрол от отговорните лица в училищата също спомага за намаляване нa регистрираните случаи на заразни заболявания в организираните колективи. С оглед ограничаване на възможността за разпространение на заразни болести, в т.ч. и на Ковид-19, изолирането на болни ученици от образователния процес също ще допринесе за осигуряване на здравословна среда за обучение.

При завишаване на броя на заболелите, респективно карантинираните лица в училища в дадено населено място, по преценка на директорите на училищата образователният процес може да се организира по начин, който да ограничава взаимодействието между отделните паралелки с цел намаляване на възможността за предаване па инфекции. Например:

- различно начало на учебните занятия и на различен график за междучасията

- провеждане на повече занятия навън, когато е възможно

- ограничаване на ползването на кабинети от различни класове/паралелки, хранене по график и други

При необходимост следва да се търси съдействие от регионалните здравни инспекции, уточнява "Фокус".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Ванката (преди 4 месеца)
Рейтинг: 44309 | Одобрение: 8754
Ковид фашизма настъпва бавно и славно ;) Но след изборите ще настъпи бързо и без да ни даде шанс ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
0
0
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7553 | Одобрение: 1378
2023 година.
1
0
BoboX (преди 4 месеца)
Рейтинг: 2847 | Одобрение: 767
Какви изолации, какви ковиди бе, идиоти! В коя година живеете?!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама