От монтанското село Стубел съветват как да си замесим сами вкусен и пухкав козунак
кадри Нова нюз
Всеки може да си направи вкусен и пухкав домашен козунак. Проверка сочи, че великденското лакомство тази година струва между 3 и 50 лева в зависимост от грамажа.
В Монтанското село Стубел правят домашен козунак, който категорично споделят, че е много по-вкусен от този в магазина. "Самият вкус е по-хубав, докато в купените слагат набухватели и те правят тестото някак не толкова пухкаво. Отвътре няма самата миризма и плътността на брашното", казва местна жена пред Нова нюз.
За козунака трябват яйца, брашно, мая, захар и прясно мляко. Започва се с приготвянето на маята - със захар, 100 грама мляко, 1 лъжица брашно. Покрива се, за да втаса и се слагат яйца - по шест на килограм брашно, заедно с 200 грама захар. За повече аромат се добавя и лимон.
Хубаво е да се меси около един час, затова местните казват, че козунак се прави с много търпение. Пече се около 30-40 минути.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!