От отпадъците или заради отлива: Варна вече си има нова лагуна на плажа! (снимки)

12.10.2017 / 13:06 10

На Северния плаж във Варна се е образувала лагуна. Тя се намира точно пред зоната за медитация и съзерцание, която беше изградена това лято.

Според някои причината за образуването на пясъчната коса е естествения отлив на морето. Повечето познавачи обаче са на мнение, че лагуната се е появила в следствие на натрупване на отпадъци, които от години се стичат заедно с отпадъчни води на това място от града през Морската градина.

Влияние вероятно оказва и изграждането на самата тераса за отдих и медитация. Разширяването на пясъчната ивица донякъде компенсира изчесването на Рибарския плаж, който се стопи най-вече след разрушаването на Рибарското мостче.

Миналата година стана ясно, че с помощта на БАН е изготвен проект за изграждане на нов мостик. По думите на кмета Иван Портних, то трябваше да започне да се строи в началото на тази година, но това така и не се случи. Целта на новата конструкция щеше да е тъкмо да спре абразията на плажа.

При всички положение, новата лагуна на Северния плаж във Варна събира доста погледи и кара разхождащите се в района да снимат гледката. Причина за това е и събирането на гларусите на това място на цели ята.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
unit747 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Отиди на новия канал да видиш последствията от отлива камъни обрасли с миди и водорасли които се намираха на над 30  и повече сантиметра  дълбочина в момента са на сушата а на стария до лодкостоянката има буй който оказва че има опасна плитчина който днес беше на сухо и няма никакъв пясък на нито едно от тези места. Това вече упорито се повтаря близо две години .Ако пък там не ти стига погледни стената на кея на пристанището  ясно личи до къде е стигало нивото  на  водата по обрастванията с морски организми. Лошото е че тия приливи  и отливи нямат никаква цикличност за разлика от океанските а са с различна продължителност често с дни.
4
0
Герге ле (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Географ-а се еб@ва, Стоянов пише глупости, защото прилива в Черно море е 7-9 см... Ко да Ви кажа :woot: В последните дни се акумулира пясък, после морето ще си го взема, сякаш не сте запознати :woot:
1
0
варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
това всичката мръсотия от бул.Цар Освободител и околните улици ,докарана от последния силен дъжд!
5
0
Кафявата лагуна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Таз лагубна синя ли е, че нещо мнооог кафенее
9
0
Въййй (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Зоната за медитация и съзерцание.... то там като река Ганг - изливат фекални води, от кръчмите леят кръшни ритми пък по средата зона за релакс..
2
2
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ей, ментак я се разкарай и не недей да пишеш глупости.
3
1
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Географ, чукни си там, в Гуглето, какво е лагуна, че май не си наясно ...
4
0
Стоянов (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Спокойно, като дойде прилива, вече няма да има лагуна!
6
0
Географ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Каква ти лагуна, това си е направо остров, ако не поне полуостров.  Както е казвал другаря Живков: Таз година полуостров, догодина цели полуострови
3
3
unit747 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нека учените го обяснят но такива големи отливи както през последните две години аз не помня да съм виждал.Как ще влияе това явление на морските  еко системи можем да се досетим - само отрицателно .Всичко говори че в Черно море става нещо и то загива .
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама