От първо лице: Художникът Николай Панайотов за ужаса да видиш „Нотр Дам” в пламъци

16.04.2019 / 10:12 0

Пожарът в „Нотр Дам” от първо лице – за емоцията да видиш как гори един от символите на човешката цивилизация разказа в студиото на „Тази сутрин” българският художник Николай Панайотов, който живее в Париж.


Той сподели, че е бил край катедралата часове преди да избухне огнената стихия.

„От няколко месеца на задната част на катедралата стои едно огромно скеле, Под покрива има една гора, която държи покрива – има дъбови греди от XIII в. Това е космическата технология от едно време – Всяка катедрала е имала уникални инженери да построят тези покриви. Те се запазват, когато не ги изяжда влагата”, допълни той.

Художникът обясни, че работниците си тръгват около 18: 30 ч., а пожарът започва в 18: 50 ч. парижко време. Според него контролът за достъп заради ремонта е занижен. „Проверките са долу, но кой се качва горе по скелето и какви са тези работници едва ли се следи. Конспирации не са нужни, но всички врати са отворени”, допълни Панайотов.

Според Панайотов, реконструкцията на храма няма да успее да пресъздаде автентичният му вид, въпреки напредналите технологии. „Камъкът в момента се почиства с лазер, за да не може и една песъчинка да падне. След това се импрегнира с акрилни смоли, които да „хващат” саждите, идващи от колите”, посочи художникът.

Случайно съвпадение е, че един от пътите, в които Панайотов се прибира в България за своя изложба е, когато падат кулите близнаци в Ню Йорк.

„Това е сърцето на Франция, защото там е камъкът, от който се броят разстоянията в града. Самата хармония на тази сграда е уникална. Тя едновременно е богата и изчистена”, посочи той.

От 17 април до 14 май в галерия „Нирвана” ще се състои изложбата на художника в България.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама