От последните минути! "Булгаргаз" заведе дело срещу ТЕЦ-а на Доган във Варна: Търси 40 милиона лева

04.01.2023 / 14:55 5

Кадър Булфото

Драма се очертава със състоянието на ТЕЦ "Варна". 

Държавното дружество „Булгаргаз“ води дело срещу ТЕЦ „Варна“, която е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Компанията търси 40 милиона лева, които топлоцентралата ѝ дължи. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Деница Златева пред БНТ на 4 януари, предаде Актуално.

„Имаме фирми, които имат забавяния (на дължимите плащания – бел. ред.), но те не са повече от 30 дни. С тях имаме много ясно разработени срокове за погасяване. Имаме длъжници, които съдим, като ТЕЦ „Варна“ и други, малки компании. Отстояваме финансовите си интереси и когато видим, че има по-дълго просрочие, завеждаме дела. С ТЕЦ „Варна“ имаме заведено дело за задължения, които ни дължат – към 40 милиона“, каза Златева, без да разгласява повече одробности.

След като Антикорупционен фонд разкриха множество нарушения във връзка с удълбочаването на варненското езеро, въпросите станаха повеч... Прочети повече ТЕЦ „Варна“ е вторият най-голям длъжник на „Булгаргаз“ след „Топлофикация-София“. Още в средата на декември 2021 г. държавното дружество спря доставките на газ към ТЕЦ-а, собственост на Доган, заради непогасен дълг. Тогава стана ясно, че ТЕЦ-ът не погасява просрочените си задължения. Сметките на топлоцентралата бяха запорирани. Подобно спиране на газоподаването имаше и през октомври 2021 г. – пак заради натрупани дългове. Дългът, за който се споменаваше към края на онази година, беше около 25 млн. лв. "Задълженията на ТЕЦ "Варна" се натрупват във времето, не се покриват, а впечатлението е, че ТЕЦ-а има специален статут в българската енергетика. Властелинът на студения резерв ТЕЦ "Варна" е не просто неефективна компания, но и в топ 3 на длъжниците на природен газ към държавата", написа депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев във Facebook. Той допълни, че още днес ще отправи парламентарен въпрос към служебния министър на енергетиката Росен Христов и ще настоява милионите да бъдат изплатени на "Булгаргаз". Деница Златева добави още, че дружеството е предприело нова политика за събиране на вземанията. Най-големият длъжник на „Булгаргаз“ е "Топлофикация-София" с над 550 млн. лв дълг. "С другите ни клиенти постигаме високи нива на събиране на вземанията. Проблемът с "Топлофикация" стои, изисква решение, което е извън пределите на дружеството. Намерили сме баланс за разплащане на по-високи обеми от задълженията. Само за миналия месец изплатиха почти изцяло фактурата си. Надявам се този тренд да продължи. Нормата ни на печалба е прекалено малка – работим на регулиран пазар. Не сме в състояние да покриваме нарастващия дълг. Държавна помощ не сме и получавали. Получихме държавен заем, който е срещу лихва, и плащаме лихвата по него", каза тя.

За задължението на "Тофлофикация-София" тя коментира още: "Ако ме питате, би трябвало да се погасяват месец за месец, но този проблем е хроничен и е наследен. Фактът, че цената на газа е толкова висока, води до повишаване на задълженията. "Топлофикация" дължи и средства на БЕХ – мисля, че задълженията ѝ са над 800 млн. лв.

Ние събираме максимално голям процент от задълженията, които имат нашите клиенти. За последните два месеца постигаме една много висока успеваемост. Този проблем изисква едно по-генерално решение". Златева коментира и тезата, че "Булгаргаз" целенасочено се тика към фалит. "Не съм съгласна. Дружеството е в добро състояние. Успяхме през октомври да покрием натрупаните загуби към месец септември, ще приключим годината на оперативна печалба", заяви изпълнителният директор.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
4
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 169281 | Одобрение: 33361
Ще му пръднат на рязания....:devil:
3
0
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 18883 | Одобрение: 6268
Като не може да плаща, държавата да конфискува сараите му в Росенец, например...Ама явно не им стиска и ще последва схемата, за която споменава мистър Бийн... Спомнете си за Варненската "дупка" - Община Варна "не можа да намери 6 млн лева"???!!! и да си откупи въпросния имот и после държавата "брои" едни 40-50 млн(забравих колко точно бяха) на кожодера Гергов от Пловдив....
6
0
Иван (преди 1 годинa)
Рейтинг: 3202 | Одобрение: 842
Аз предлагам да го обесят в центъра на Варна и да му плюем на крадливата,мазна муцуна! После на ред е този който разреши да му дадът на концесия ТЕЦ Варна и всичко останало!!
6
3
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 139295 | Одобрение: -1990
Спокойно,сега държавата тутакси ще му отпусне 80млн. студен резерв, тия ще си прихванат 40тте милиона  и готово.Да плащат тъпаците=народа!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама