От последните минути: Цацаров съобщи какви поголовни арести на българи иска САЩ, но...

12.04.2018 / 15:14 6

Между България и САЩ е действал договор от 1924-а година. През 2008 г. се прекратява този договор, когато се ретифицира сега действащия закон. Процедурата предвижда, че при искане за екстрадиране или молба за екстрадитране, прокуратурата е длъжна да извърши определени действия. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на извънреден брифинг. По думите му прокуратурата е трябвало да задържи Желяз Андреев за до 72 часа и изпраща съответната молба до окръжния прокурор. Окръжния прокурор е задължен след като получи преписката да се произнесе, предаде Блиц.

Не се дава избор на прокуратурата дали да осъществи задържането. Решението е на съда“,уточни Цацаров. Спрямо лицето на 7-ми април е получено искане предадено по каналите на Интерпол задържане с цел арест и последващо екстрадиране. Това лице е задържано за 72 часа. Преписката е изпратена до Окръжен съд Добрич“, поясни още главният прокурор. Съдебният акт е изключително подробен. Съдът е взел най-леката мярка – подписка. При временното задържане се вправи за определен срок – до 60 дни. Два са моментите, на които следва да се акцентира в определението на Окръжен съд Добрич. - Това не е основният момент на съществото на обвинението. Съдът разглежда аналогови случаи и прави извода, че на този етап и с представените данни трудно може да се даде яснота за деянието. -Това временно задържане може да се случва в случаи нетърпящ отлагане. Лицето не е било приоритет на съответната юрисдикция (американската). За 2 години. Тези обстоятелства съставляват липса неотложност годна до мотивира задържането.

Преди половин час пристигнаха документи за временното задържане на още 4-ма граждани. Двама мъже и две жени. Не мога да ви дам допълнителни данни. Но е на същото основание като Желяз Андреев. Върховната прокуратура следва да постанови задържане за до 72 часа. Лицата са установени. Те се намират на територията на гр. София. Цацаров обаче посочи, че след консултации е станало ясно, че не следва да се пристъпва към задържане на лицата. Моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани. Ние сме длъжни да изпълним всички задължения от международни договори, но сме длъжни да гарантираме правата на български граждани“, уточни още Цацаров.

Предвижда се възможност между МП и Държавният департамент на САЩ да има консултации. Та както са дефинирани в текста на договора, консултациите са във връзка с работата по отделни случаи. При това положение, единственият механизъм, възможен, за да изпълним задълженията договора и да не нарушаваме правата на гражданите. министър цецка Цачева е получила писмо о мен преди половин час, посочи Цацаров. Предлагам да бъдат инициирани консултации по всеки конкретен случай-не само по четирите. Но случая Желяз Андреев, между двете министерства на експертно ниво, допълни той. По думите му той също е готов да участва в консултациите, за да се прецени дали има неотложен случай, за да се задържат лицата.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
15
0
Blue hills (преди 3 години)
Рейтинг: 28900 | Одобрение: 12685
Дано да успее държавата и да ги защити, защото ще е пълно безумие невинни хора да бъдат екстрадирани в чужди затвори, а тук да не можем да намерим избягали рецидивисти, които заслужават да са в затворите. 
17
3
Ефир 2 (преди 3 години)
Рейтинг: 1338 | Одобрение: 508
Ареста на момчето от Толбухин е поредното доказателство, че сме американска подлога!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik