От военното министерство обясниха какво да правите, ако получите повиквателна заповед

28.02.2022 / 14:41 15

Централното военно окръжие и неговите структури в страната всяка година извършват актуализиране на базата данни за хората от резерва и запаса, които се водят на военен отчет, съобщават от Министерство на отбраната на страницата си във Фейсбук.

"За тази цел те изпращат повиквателни заповеди за даване на мобилизационно назначение за военно време до гражданите, но не ги вземат на действителна военна служба и не ги мобилизират. Само и единствено след решение на Народното събрание и указ на президента може да се обяви мобилизация. Никой няма право без тези изисквания да обявява мобилизация и да мобилизира българските граждани.

Гражданите, които получат повиквателна, трябва да се явят в съответното военно окръжие по местоживеене и да предоставят необходимите актуални данни за ръст и размери, включително на облекло и обувки. Това се прави в изпълнение на разпоредбите на Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България, съгласно които на резервистите или запасните трябва да бъдат осигурени униформи и обувки, ако бъдат призовани на действителна военна служба или мобилизирани.

Тази дейност е рутинна и се извършва от Централното военно окръжие и неговите структури в страната два пъти в годината след отписване от военен отчет на съответния набор към юни и декември на календарната година. Няма никаква връзка с военния конфликт в Украйна. Актуализацията на базата данни се налага, поради отписване или изключване от военен отчет на резервисти или запасни, освободени от служба в запаса в съответствие с чл. 62 от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България.

Съгласно чл. 95. от Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България „запасен, който не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 270 до 1000 лв.“Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Серж (преди 9 месеца)
Рейтинг: 73565 | Одобрение: 11950
Пълна лъжа!!! Откак е дошла "демокрацията", онези нещастници в Окръжията заспаха летаргичен сън! Какви два пъти годишно, какви пет лева?...Нагли мухльовци на държавна заплатка! Сега ги насметоха, че ще трябва да изпращаме "военно-логистична" подкрепа....Тоест - синовете ни ще станат пушечно месо...Иде ми да ги разкъсам тези тунеядци....Никога не е имало полза от тях!!!!
2
3
ПраБългарин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 55085 | Одобрение: -27220
сега феновете и гласоподавателите на Просто Киро да застанат в първите редици УхиленУхилен с новите си министри и пълководци да покажат как стават нещата...
1
2
MrBean (преди 9 месеца)
Рейтинг: 104073 | Одобрение: -572
Тукашните съветски патриоти ще вкарат всички цигани в армията. Но като дойде време за стрелби ще се окаже че патроните и снарядите са предадени на скраб... А такива със заслужени пагони са всичките като Янев. Заслужени с вярно лъскане на бастуна под одобрителния поглед на чичо Сталин!
3
4
Радостин (преди 9 месеца)
Рейтинг: 64441 | Одобрение: -1109
И как ще глобите  от бай манго, който е години само  на помощи ?
Всеки да си получи заслуженото !
2
2
ас (преди 9 месеца)
Рейтинг: 112615 | Одобрение: 20200
и ас не съм се клел на нато и сащ. това си тешен проблем те да си го оправят. ако ми дада автомат отивам в най близката американска база да раздавам правосъдие.Ухилен
5
3
Ванката (преди 9 месеца)
Рейтинг: 20721 | Одобрение: 4646
Аха аз съм се клел в България не в нато и това не е наша война! Украинските фашисти от 2014 избиват хора в Донбас, но никой не бе за това! Нека нашите мили политици и цялото народно събрание да слагат каските и под командването на Кирчо Харварда напред ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
7
4
Комитата (преди 9 месеца)
Рейтинг: 8002 | Одобрение: 1022
;)  Аз поне имам какво да сложа. А и моите пагони са заслужени, през спец. школа минах по време на военна. Пита в задачата, ти какво ще сложиш на рамото? Ами нищо! Помиярчетата безродници като тебе, ни дом имат, ни родина имат. Ако случайно отидат на война - отиват за да изкарат некой лев, и така си мрат като мърши, метнати в безименен гроб. Помияр и безродник си по душа и сърце, вчера го доказа. Усмивка
БЪЛГАРИНО! Гледай Украйна, мисли за България! Когато си избереш начело на държавата да поставиш клоуни, чалгари, продуктово позиционирани харвардски меринджеи и всякакви палячовци обикновено береш много ядове.
4
6
MrBean (преди 9 месеца)
Рейтинг: 104073 | Одобрение: -572
Комита,да сложиш български пагончета,че със съветските ще те пратят при Копейкин.
7
3
vladimir (преди 9 месеца)
Рейтинг: 3213 | Одобрение: 683
И,как ще ме накарат,след като аз съм се клел в НРБ,а не в ши...та рб
7
2
Комитата (преди 9 месеца)
Рейтинг: 8002 | Одобрение: 1022
Е сега, 'ич няма да ги забавя. Даже направо с камуфлажа ще ида. Ухилен
БЪЛГАРИНО! Гледай Украйна, мисли за България! Когато си избереш начело на държавата да поставиш клоуни, чалгари, продуктово позиционирани харвардски меринджеи и всякакви палячовци обикновено береш много ядове.
7
4
MrBean (преди 9 месеца)
Рейтинг: 104073 | Одобрение: -572
Аха,ако позволиш. Всички изброени от теб от последните 30години.Децата на всички служители в МО.Децата на всички държавни служители.Всички ползватели на Еврофондове.Фамилиите Паси/барабар с цицораната Гери/ СаксКобургите с Горгоната Калина напред, Първанови,Кирчодоброто иии Опа тихо,че агент Восток слухти!
11
2
аха (преди 9 месеца)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
ДА ИДАТ ЗАПАС-ВСИЧКИ МИНИСТРИ, ЗАМ.МИНИСТРИ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ-ПРЕЗИДЕНТА СЪЩО-А, НЕ САМО ДА ЛАПАТ -ДЕПУТАТСКИ КЮФТЕТА!!! ДА ЗАЩИТЯТ РОДИНАТА -ОТ ,КОГО-ОТ ТЕЗИ ДЕТО 2 ПЪТИ НИ ОСВОБОДИХА, ЩОТО ,АКО НЕ БЯХА ТЕ-ЩЯХМЕ ДА СМЕ САМО СПОМЕН ОТ БЪЛГАРИЯ-ПРОСТО ТУРЦИТЕ ЩЯХА ДА НИ ПРЕТОПЯТ-КАКТО И ГО ПРАВЯТ МЕЖДУДРУГОТО-БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЯНКИТЕ-С ДЖЕНДЪРСТВОТО, ЕДНОПЛОВИТЕ БРАКОВЕ, ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕКЦИЯ-ЕТО ТОВА СА ЦЦЕННОСТИТЕ НА САЩ И ЕС-БЪВ БЪЛГАРИЯ ОТ НАТО И ЕС... ДА УЧАСТВАМЕ В ЧУЖДА ВОЙНА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-НИЕ СМЕ БИЛИ И ЩЕ БЪДЕМ-РОБСКА ДЪРЖАВА-ТОВА Е...ЗА 33Г ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ-ОТ 9 МИЛИОНА НИ СТОПИХА ДО -5 МИЛИОНА ,И ЩЕ НИ СТОПЯТ ЗА ДА ИМАТ ТЕ ПАРИ И ДА ЖИВЕЯТ-ДА НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ НА НЯКОЙ МУ ПУКА ЗА НАРОДА-НЕ НА НИКОЙ-ЗА 33Г ВИНА ИМА ВИНОВНИ-НЯМА-НАРОДА Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО, ЧЕ ТЪПРИ
5
5
West (преди 9 месеца)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
"Варна", мислех те за по-умен, но явно съм грешал!
4
10
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
ако имаше американска база тука щеше да е вечен мир, но копейките си искат путя да ги бие с камшика цял живот
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
12
1
... (преди 9 месеца)
Рейтинг: 21427 | Одобрение: 6432
Да бе. за 20+ години никой не ме е викал, никаква рутинна операция не е. Насрали са се от страх и мога много точно да им кажа какво да направят с повиквателната. Всички военни, които познавам се чудят само как да вземат заплатата на края на месеца, в коя от военните бази да почиват 3 пъти годишно и как да си оползотворят 40 днеяният годишен отпуск.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама