Отиде си поетът Никола Гигов

04.12.2016 / 13:32 2

24 часа

Само няколко дни след като отпразнува 80-годишния си юбилей, от този свят си отиде поетът и орфеист Никола Гигов. Тъжната вест за внезапната кончина на “Певецът на изворите” съобщи дъщеря му Елица Гигова. Поклонението ще бъде на 5 декември в Смолян от 9.00 часа в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски", а погребението от 12.00 часа в гробищния парк в кв. Беклийца.

Никола Гигов е роден на 10.11.1936 г. в с. Вълчи дол, Западните покрайнини. Автор е на 73 книги поезия и проза, 12 от които са за Орфей. Носител е на много чуждестранни награди, предимно за задълбочените му изследвания за тракийския певец. Удостоен е със званието "Великите мъже на 21 век" от Американския биографичен институт в Южна Каролина. Присъдено му е званието на името на "Леонардо да Винчи", Англия, а също така е удостоен със "Златен медал за България" за патриотично творчество, отново от САЩ

. Носител е на орден "Кирил и Методий", първа степен. Включен е в енциклопедията "Бележити българи на съвременна България" - 2013 г. Работил е като телевизионен водещ в предаването „Непресъхващи извори“ по БНТ. По негови стихове са написани повече от 150 песни от 45 композитори. Творчеството му е преведено на повече от 20 езика. Седем от книгите му за Орфей са преведени на руски език от проф. Валерий Барсуков.

Най-новите преводи - 100 стихотворения, са на японски език в стихосбирката "Юруси но хи" /Ден за прошка/ от изтъкнатата японска преводачка Мисако Маки, превела и „Диви разкази“ на Николай Хайтов. Никола Гигов е член на Съюза на българските писатели и почетен гражданин на гр. Смолян. Заедно със семейството си е посетил над 60 държави. Във връзка с 80-годишния му юбилей двамата със съпругата му Елена Хайтова бяха наградени от Общобългарския комитет "Васил Левски" в Пловдив за проведените срещи под надслов "От къде извира българската сила".
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
caisa (преди 6 години)
Рейтинг: 8411 | Одобрение: 1931
Да почива в мир
НАЙ-ЗАБАВНИТЕ СЪВРЕМЕННИ ДЕТСКИ СТИХЧЕТА
1
0
sunlight (преди 6 години)
Рейтинг: 8632 | Одобрение: 2342
Нека почива в мир.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама