Откакто знам това вече не купувам мезета от магазина!

17.11.2018 / 22:09 10

Вкусно месо, което не изисква специални разходи и кулинарни умения, е находка за всяка домакиня.

Станало е толкова обичайно за нас да пържим, да  печем и да готвим храната, че напълно забравихме за традиционния начин на приготвяне на месо. Какво може да е по-добре от прошуто, пастърма? Само сушеното месо, което понякога е по-полезно и вкусно от колбасите и пушените продукти.

Днес ще ви разкажем за един прост начин за приготвяне телешко.

Оказа се много вкусно мезенце само за 3 дни, много подобна на италианската брешала. Само вместо вино ще използваме друга съставка.

Сушено телешо месо вкъщи

СЪСТАВКИТЕ

1 кг телешко филе
150 мл водка/коняк
100 г сол
100 г захар
1 ч.л. черен пипер
3 супени лъжици слънчогледово масло

ПОДГОТОВКА

Изплакнете месото. Премахнете всички вени и мазнини.

Вземете една найлонова торбичка и изсипете сол, захар, черен пипер, водка/коняк и олио. Разбъркайте добре марината.

Сега поставете телешкото месо и завържете торбичката здраво. Разклатете я така, че марината да обвива цялото месо. Поставете опаковката в хладилника в продължение на 3 дни.

Извадете месото от хладилника. Важно: не го изплаквайте, а просто избършете с хартиена кърпа. Оставете го да изсъхне малко и да се насладите на вкуса!

Оказа се добре, много вкусно месо! Между другото, вместо водка можете да използвате коняк (само качествен). Така че месото ще се окаже още по-пикантна и с лек дървесен послевкус. Просто невероятен деликатес може да се получи само за 3 дни.

Споделете с нас в коментарите си рецепти за готвене на джърки. Също така споделяйте начина да подготвите това вкусно ястие с приятелите си в социалните мрежи.

 

girl.bg



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
3
kris (преди 5 години)
Рейтинг: 341719 | Одобрение: 55019
Ще си позволя да се намеся, защото наистина ако италианците произвеждащи прошуто прочетат, че за 3 дни може да се направи "нещо" по-вкусно, че се пъснат от смях.....Ще се смеят и нашите майстори произвеждащи филе Елена, българската класика призната в цяла Европа......Защо ли......? Технологията на прошуто е много сложна, с осоляване няколко пъти, престояване в хладни проветливи помещения с температура 1-5 градуса и постоянен контрол в продължение на 10 месеца.......!! Понеже американците предпочитат прясно изпечени бъргери и стекове и игнорират "сухотиите" с изключение на салама Пиперони/пак италиански/ върху пиците, преди около 25 години започнах да правя луканки, суджуци и пастърми, като имах доста неуспехи и полууспехи, докато стигна до успех, главно с контрол на влажността и температурата и наличие на сушилня за целта.....Ето ви една много бърза рецепта за телешка пастърма при условията в България без сушилня.....Нарязаното месо с 4-5 см в тясната си част се нарежда в съдове  обилно покрита с каменна/едра/ сол за 4-7 дни в хладилник, или отвън при ниска температура.....Месото започва да изхвърля влагата и да поема солта, като виждате кървава водичка в съда, която се премахва......Месото трябва да поеме достатъчно сол, нито малко/опасно е/, нито много.....След това одрусвате солта и можете да оваляте парчетата в подправките, или ако е по солено да го сложите в малага/ каша от вода и подправки/ После сушите на хладно и проветриво с влажност поне 60 %......Месото продължава да изхвъря влага и е готово поне след 10 дни/режете и пробвате/....Увивте в амбалажна хартия и после във фолио, за да не пресъхва и се наслаждавайте......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама