Откриха ново огнище на африканска чума в близост до границата с България

13.06.2018 / 15:52 2

Открито е ново огнище на африканска чума при дивите свине в близост до границата на България, в Тулча, Румъния, стана ясно от съобщение на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). От агенцията излязоха със специален призив към българските ловци да спазват стриктно наложените превантивни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, предаде manager.bg

"Българският ловец е най-важната фигура не само за ползването и стопанисването на дивеча, но и за опазването на неговото здраве. Морално право и привилегия на ловците е да се отнесат сериозно и отговорно към проблема и подпомогнат борбата с африканската чума при дивите свине, което на първо време включва по-интензивен индивидуален отстрел за свеждане на популацията на дивата свиня в страната до нива 0,3 бр. на 100 ха", посочват от ИАГ.  Увеличаването на отстрела чрез индивидуален лов няма да повлияе по никакъв начин на планирания отстрел за групов лов на дива свиня за предстоящия ловен сезон, уверяват от ведомството.

В съобщението се припомня, че още от началото на годината Агенцията по горите предприе спешни действия, като свика заседание на Ловния съвет, който наложи превантивни мерки, за недопускане появата на африканска чума по свинете у нас. Освен да увеличат отстрела на популацията, ловците трябва незабавно да уведомяват официален ветеринарен лекар за всеки един намерен труп на дива свиня. Решенията от заседанието на Ловния съвет са изпратени до всички регионални структури на агенцията, както и до шестте държавни горски предприятия. Подробно информирани за болестта са и всички ловни сдружения в страната. Особено внимание се обръща на общините по поречието на Дунав и на островите по реката, на общините в област Силистра и Добрич по сухоземната граница с Румъния и по черноморската граница.

Африканската чума по свинете е открита за първи път в Европейския съюз през 2014 г., в Литва. Оттогава тя се е разпространила в Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. Заболяването е широко разпространено в Украйна, Русия, с някои случаи в Молдова. Това е смъртоносен вирус, който засяга домашни свине и диви свине, но в момента няма ваксина и няма лечение. Заболяването не засяга човешкото здраве, но нанася големи икономически загуби на засегнатите страни, информират от ИАГ.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
.. (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Също така... интересен факт е, че точно от 7-8 год. насам, в източна Европа, се "навъдиха" всякакви видове: 1: Около 7-9 вида грип (птичи, свински и т.н.) 2: Луда крава 3: Около 3-4 вида чума 4: Около 2-3 вида малария 5: Около 10-15 вида знайни и незнайни вируси *Скоро, очакваме Ебола, или някаква алтернатива !! И всичко това, благодарение на великите американски учени, лаборанти, военни стажанти и т.н. !!
4
1
.. (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Пояснете, че малко над Румъния, има американска лаборатория за бактерии и вируси, прикрита като "Медицински Център" !! Също така, в почти всяка от изброните държави Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария, Молдова, Украйна съществува такава американска лаборатория за вируси и бактерии (обикновенно в граничен район) !! И всичките тези лаборатории в източна Европа, са създадени точно през 2013 год. - 2014 год. !!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама