Откриха смъртоносна бактерия в рибата у нас

22.08.2019 / 18:59 4

Снимка Булфото

Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност сред заболелите, каза за Радио Варна проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към БАБХ.

Възрастните хора и малките деца са най-чувствителни към този вид микроорганизми, както и хората с проблеми в имунитета. Листерията е почвен микроорганизъм, широко разпространен в природата, а в храните се среща, когато хигиената е занижена: “Това е бактерията, свързана с храните, които са готови за директна консумация. Когато храните претърпяват термична обработка над 70 градуса, ние няма как да се срещнем с този микроорганизъм., защото той бива убит.

Сандвичите са от популярните храни, където се среща листериозата. В нашата референтна лаборатория най-често откриваме листерия моноцитогенес в риба и рибни продукти”. Професор Даскалов съветва да обработваме храната си термично, както и да не държим продукти извън хладилника. Лабораториите на БАБХ извършват мониторинг на храните, произведени в България и в чужбина.

При подобни тежки случаи, както този в Испания със стотици заразени хора, задължително щамовете на изолирания микроорганизъм се изпращат в Общоевропейската референтна лаборатория в Париж. Целта е патогените да бъдат проучени, да се установи дали не са разпространени извън Испания и къде са отишли заразените храни.

Даскалов съветва не изпадаме в паника, понеже контролът върху храните е рутинен и по отношение на родната продукция нямаме съществени проблеми.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
19
27
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 143420 | Одобрение: 42260
По-смъртоносна бактерия от Нексуса няма.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
13
4
Голям праз (преди 1 месец)
Рейтинг: 4153 | Одобрение: 1783
До всички - Чаршафа или  е един от собствениците на сайта, илио е платен от тях!!! Трети вариант няма! Ако не беше така, досега щяха да го заличат от коментаторите.
48
40
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 188106 | Одобрение: 33856
Няма страшно, заразените храни може да ги изпратим като дарение в селата Толбухин, Русе, Силистра и Айдемир.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама