Открит паркинг заменя съборената Картофена къща във Варна

16.05.2018 / 16:04 14

Moreto.net

Открит паркинг ще заеме мястото на съборената Картофена къща в центъра на Варна. Теренът на бул. Княз Борис I” и ул. „Братя Миладинови“, който пустее от години след скандалното събаряне на емблематичната сграда, се подготвя за новото си предназначение. На място вече действат багер и работници, съобщи Moreto.net.

По думите на районния кмет на „Одесос“ Николай Недев в имота няма да се строи въпреки многобройните опити от страна на собствениците за вдигане на многоетажни здания. По думите му издаденото разрешение от главния архитект на Община Варна Виктор Бузев е за открит паркинг.

Зданието, известно на повечето варненци като „Картофената къща“, заради името на помещаващ се в него някога ресторант, бе бутнато през 2008 година. Събарянето буквално разтърси градското общество. Последва дело срещу собствениците, както и уволнения в общинската администрация.

По онова време сградата е в списък с архитектурни паметници. Това обаче не пречи на придобилата я фирма да предприеме стъпки за сриването й. След случилото се става ясно, че къщата е изтъргувана от Областна администрация през 2006 година. Тогава, заедно с друг имот в Гръцката махала, я заменя за апартаменти и офис в кварталите „Младост“ и „Чайка“. Сградата получава фирма „Комар инвестмънтс“. Сделката за заменките е подписана от ексгубернатора Петър Кандиларов и одобрена от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. По думите на Кандиларов тогава той само е финализирал сделката, а нещата са задвижени по времето на предшественика му Яни Янев.

Аргументът на собственика по онова време за бутането на зданието е, че сградата е опасна. Твърди, че Националният институт за недвижимо и културно наследство не възразил срещу намерението.

След събарянето на къщата следват уволнения в общинската администрация от тогавашния кмет Кирил Йорданов. Изгонените се сбогуват с постовете си, защото са съгласували маршрут и обезопасяване на пътя при събарянето без допитване до по-висши чиновници. Вече бившият градоначалник се закани, че докато паметникът на културата не бъде възобновен, собственикът няма да получи разрешение за строеж.

При събарянето сградата е на 95 години. Декларирана е като архитектурен паметник още през 1982 година. 3-етажното здание е било част от ансамбловия паметник “Търговска академия - Френски колеж “Сент Андре”. В красивата къща някога е живял Иван Драсов. През годините в мястото се е помещавала арт галерия, а след това и редица заведения.

Само няколко месеца след бутането на къщата бе заведено дело за случилото се в Окръжен съд. В крайна сметка магистратите не намериха нищо незаконно в действията на собствениците, съборили постройката. Бяха оправдани през 2011 година.

В годините за имота са внасяни различни подробни устройствени планове с цел вдигане на многоетажно здание. Така и не бе изявено намерение за възстановяването на къщата.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Стоимен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Галерията е една от най-добре замислените и направени сгради в града. Потърсете снимки от миналото да видите преди как е излеждала - като соц сладкарница. Днес печели международни арт конкурси. Но недоволни и плюещи винаги ще има. Що се отнася до картофената къща - жалко, наистина, много жалко. Дано поне го замислят креативно. 
3
0
Барбарон (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Картофената я няма от има-няма десетина години. Отговорните си понесоха наказанието още тогава. А сега с тая Синя зона точно паркинг е най-добрата идея. Толкоз.
5
2
мне (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Графити по никакъв начин не се вписва в околния ансамбъл от сгради, но архитекта явно няма визия за нещата. Колкото до стадион Варна, там трябва да влезе прокуратурата.
3
0
Свилен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Всяко ново паркомясто е добре дошло, особено в този район на града, паркирането е ужасно.
2
0
Тишо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Още един паркинг никога не е излишен в града. Без значение дали е платен или не. Още малко ще се избием за места за паркиране в центъра.
3
2
До да (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Явно не помниш на каква дупка приличаше галерията преди да я купят и да я направят една от най-хубавите сгради във Варна. Подаръци никой не раздава. Всичко струва пари и то много. Същотото важи и за стадиона. Там мачове не се бяха изграли 20 години преди да се заговори за събаряне и изграждането му наново. Ето го и примера с Картофената къща - просто изчезна, като няма кой да я реставрира и използва по предназначение. 
3
1
ами (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Същите са, не са по-добри. Мутрите се чувстват безнаказани.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами поне са инвеститори за разлика от тези, които откраднаха художествената галерия и стадион Варна. тЕ СА В СЪСЕДСТВО И СИ СТРОИХА КОЛКОТО СИ ИСКАТ. нЕ Е ЛИ ТАКА.
9
3
да (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Сделката за построяването на тимаджийския хотел Графит беше още по-скандална. На негово място бяха емблематични градски културни центрове-художествената галерия, книжарница и най-вече култовото лятно кино. Всичко това се разруши, а терена се подари на едни "бизнесмени". Уж беше съвместно дружество, ама общината нищо не печели, точно както се краде и по схемата за градския стадион Варна (бивш Юрий Гагарин).
1
1
Павел (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Заради Синята зона
2
0
хахаха (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами да, нали Синята зона идва......
4
2
Спас Колев (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Стига спекулации, паркинга ще е за всички но вероятно платен!
10
1
стоян (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами нали, точно за "Графит" се прави (временно). Щото така или иначе, там ще има хотел, каквото е желанието на СОБСТВЕНИКА
4
19
plabov1080 (преди 8 месеца)
Рейтинг: 51551 | Одобрение: 7141
Паркингът да се даде на хотел "Графит" и точка...
plabov
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама