Открит риск от рак след пиене на кафе или чай
Международен екип от учени установил, че пиенето на две или повече чаши кафе или чай на ден може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб. Съответното прессъобщение е публикувано на страниците на портала LiveScience, пише "Стандарт".
Изследователите анализирали медицинските данни на около 1,2 милиона души от Азия и САЩ. Средният период на наблюдение бил 8,6 години.
Оказало се, че при непушачите, които пият две или повече чаши кафе на ден, с 41% по-висок е рискът от развитие на рак на белия дроб. При любителите на чая непушачи той е с 37% по-висок. В този случай възрастта на човек и неговата раса не играят съществена роля, установили изследователите. Също така няма значение какъв вид кафе консумира човек - със или без кофеин.
Според учените анализът е направен вслествие на наблюдение, а не е експеримент, и не доказва причинно-следствена връзка. Те предполагат, че развитието на рак на белия дроб в този случай не се дължи на ефектите върху тялото на кофеина, а на последиците от печенето на кафейните зърна.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!