Откриване на фирма: Важните неща

04.01.2021 / 16:02 0

Всеки, който иска да стартира бизнес в България, трябва да открие фирма. Има случаи, в които хора започват онлайн търговия, продавайки от собствено име, изпращайки стоки чрез куриери без да са регистрирали фирма, но практиката показва, че това може да бъде доста болезнено. Националната агенция по приходите може да проследи необичайно висока активност от лични профили на физически лица в различните куриерски фирми и да установи незаконна дейност. Това от своя страна може да излезе доста скъпо на дръзналия да прави бизнес без фирма.

Как се открива фирма, какви са разходите и особеностите в процеса, ще се опитаме да разясним в този материал.

Как се регистрира фирма в България?

Процесът по откриване на фирма като цяло не е твърде сложен. Всеки професионалист, който е осъществявал процедурата би следвало да може да се справи с нея сравнително лесно. Конкуренцията в нишата „откриване на фирма“ в момента е доста сериозна и всеки, който иска да си регистрира такава, може да намери много оферти в интернет.

В момента изискуемият капитал за откриване на фирма е в размер на едва 2 /два/ лева. Това доведе до огромен брой нови фирми през последните години. Разходите по процедурата намаляват непрекъснато, като в момента може да откриете фирма в рамките на 200 лева с включени всички разходи. Говорим за регистрация на фирма ЕООД или ООД, като при ЕТ те са дори още по-ниски.

За да открием фирма трябва да започнем с няколко неща – да изберем име за фирмата, като проверим на сайта на ТР дали не е заето. След като се уверим, че е свободно, трябва да помислим за капитала на фирмата. Както споменахме минималният възможен в момента е 2 лева, като съветваме, ако имате възможност капиталът да бъде приблизително равен на първоначалната инвестиция в бизнеса.

Адресът на фирмата и предметът на дейност са други два елемента, за които да помислим преди да преминем към същинската процедура по откриване на фирма.

След като сме наясно с изброените обстоятелства следва да се обърнем към специалист. Разбира се, ако смятате, че можете да си изготвите необходимите документи достатъчно компетентно, може и сами да започнете процеса по откриване.

Ако не сте минавали по този път и не сте наясно с тънкостите, винаги е добре да се обърнете към професионалист по откриване на фирми, защото винаги има неща, за които един специалист ще се погрижи по-добре от някой неопитен ентусиаст.

Цена за откриване на фирма

Вече споменахме, че едно откриване на фирма може да излезе в рамките на около 200 лева с всички разходи. В момента хонорарите на консултанти и юристи за услугата започват от около 100 и няколко лева и стигат до няколко стотин в зависимост от конкретния случай. Фирми с чуждестранно участие и документи на чужд език може да струват и по няколко хиляди лева.

Колкото и да е хонорарът на консултанта, останалите разходи винаги са фиксирани – това са 55 лева държавна такса за подаване на документите за регистрация онлайн (110 лева на хартия), 6 лева нотариална такса за заверка на подписа на управителя на фирмата и 10-20 лева банкови такси за откриване на набирателна сметка за капитала.

Срок за откриване на фирма

През годините срокът за откриване на фирма неколкократно се скъси, като в момента процедурата отнема до 2 работни дни. Документите за фирмата също могат да се изготвят бързо от специалист. Така че ако сте наясно с всички подробности около вашата бъдеща фирма, тя може да стане факт буквално в рамките на 2-3 дни от вземането на решението за регистрация.

След регистрация на фирма

Всъщност, самият процес по откриване на фирма е по-лесната част от стартирането на бизнес. Щом фирмата е готова предстоят редица важни неща, за които собственикът на бизнеса трябва да се погрижи.

Най-важното сред тях е да се осигурят качествени счетоводни услуги за новото дружество. Правилно воденото счетоводство е гаранция за спокойствие пред органите на държавната в лицето на НАП, НОИ и други.

Други важни неща, за които трябва да се помисли, са изискванията за защита на личните данни (GDPR), които са задължителни за всички работещи фирми.

Ако имате сайт, трябва да се погрижите и за общи условия за същия.

*публикацияЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама