Отмениха домашния арест на Невена с присвоения милион, пак ще е зад решетките

25.02.2020 / 13:14 0

Състав на Апелативен съд – Варна уважи протеста на прокуратурата и отмени определението на Окръжния съд, с което в четвъртък миналата седмица беше изменена мярката на неотклонение спрямо 38-годишната Невена Й. от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Това съобщиха от съда.

Според обвинението, банковата служителката неправомерно е отклонявала средства от сметки на вложители. Сумата възлиза на над 1 038 931 лв. Парите жената изпращала по куриер на мъж от Монтана, когото познавала само по интернет и никога не била виждала. Пред разследващите обяснила, че средствата са му нужни, за да реши финансови проблеми с лихвари. Виртуалният приятел Сергей М. е привлечен към наказателна отговорност и е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв. Повдигнато му е обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Апелативната прокуратура изтъкна пред втората инстанция, че домашният арест не може да попречи на обвиняемата да извърши друго престъпление – да се свърже със своя интернет-приятел или да влияе на свидетели. Отклонените финансови средства не са намерени, а жената няма доходи. Ако е с по-лека мярка за неотклонение, може да оперира с тях, да извършва сделки и има опасност от пране на пари.

Защитата на Невена подчерта чистото й съдебно минало и факта, че съдейства на разследването. Адвокатите припомниха, че от момента, когато е била извикана да дава обяснения на работното си място до задържането й е разполагала с два дни, в които е могла да се укрие, но не го е направила. С електронно устройство при домашен арест, би могла да бъде следена.

Пред съда Невена Й. каза, че няма никакви средства в банкова сметка, оказва съдействие на разследването и няма намерение да се укрива.

Апелативната инстанция посочи, че повдигнатото обвинение на банковата служителка е за тежко престъпление – длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Законът предвижда за него наказание лишаване от свобода от 10 до 20г. Според въззивния съд, не са настъпили нови обстоятелства, които да разколебават първоначалния извод, че Невена Й. е автор на деянието. Съдебният състав намира, че сумата – предмет на престъплението не е открита и съществува вероятност обвиняемата да си послужи с нея. Достъпът до глобалната мрежа би й дал възможност за комуникация, манипулиране на доказателства и извършване на друго престъпление. Това, че е отстранена от работа и няма достъп до служебните сървъри, не би ограничило досега й с интернет, заключи съдът.

Определението, с което Апелативен съд – Варна потвърждава мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Невена Й. и отменя като необосновано и незаконосъобразно определението на Варненския окръжен съд, е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама