php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama

Отпуските вече няма да горят

17.06.2015 / 22:05 6

Махат давността заедно с графика, предложението подкрепено от правителството

 

Дните отпуск, които не са ползвани през годината, вече няма да изгарят, а ще могат да се ползват, докато работникът е при същия работодател.

Тази промяна в Кодекса на труда ще гледат в четвъртък депутатите от парламентарната комисия по социалната политика и труда. Предложението за отпадане на давността на отпуските е направено от шефа на комисията Хасан Адемов. То е подкрепено от социалното министерство и правителството, научи в. “24 часа”.

Отпадането на давността се налага, след като се премахва и графикът на отпуските за фирмите, обясни Адемов. По думите му така ще се гарантира конституционното право на работниците да си ползват отпуска.

В момента отпуските трябва да се ползват до края на календарната година, като за следващата могат да се прехвърлят само 10 дни. Те също изгарят, ако не бъдат ползвани до 2 години.

Давността бе въведена от първото правителство на ГЕРБ заради натрупаните огромни отпуски в администрацията. Заедно с нея бе въведено и задължението на работодателя да изготвя годишен график за отпуските и да разрешава на служителя да си ползва избраните дни.

По предложение на депутата Петър Кънев парламентът вече одобри на първо четене отпадане на графика.

В държавната администрация няма да отпаднат нито давността на отпуските, нито задължението да се правят графици, и двете промени ще важат за работещите в реалната икономика, обясни Адемов.

Работник ще може да напусне работа с едномесечно предизвестие, ако е навършил възрастта за пенсия, предвижда друга промяна, внесена за второ четене на законопроекта. Това е контрамярка на приетото принудително пенсиониране от страна на работодателя.

 

24 часа


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
anonim (преди 6 години)
Рейтинг: 912 | Одобрение: 207
За трупане нищо не остава, до края на годината ги изчерпвам...
1
0
sweethoney (преди 6 години)
Рейтинг: 1045 | Одобрение: 275
1
5
zakluch (преди 6 години)
Рейтинг: 30904 | Одобрение: 5664
Добра новина!
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
php shell shell download ucuz takipçi al leke kremi takipçi al pubgmobile antalyahaber antalya hamam böceği ilaçlama
реклама sikik