Отваря врати научно-образователен център ВАРНАУКА – мястото където науката среща забавлението

07.10.2021 / 09:50 0

Разговаряме с Цветомир Илиев-управител на Научно-образователен център „ВарНАука“.

- Здравейте, Г-н Илиев, разбрахме, че съвсем скоро във Варна ще бъде открит научен център за деца и възрастни?

 

Здравейте, макар, че Варна е морската столица на България, научно-образователните инициативи за деца в града са крайно ограничени.

През последните години, интересът на децата и учениците към науката отслабва осезаемо и това ни мотивира да създадем нещо ново, иновативно и уникално за нашия град.

Ще предложим на учениците от Варна различни научни STEAM работилници и ателиета, както и „Център на илюзиите и физичните явления“ разположен на площ от 250 кв.м.

На 10 октомври 2021 е официалното откриване на „ВарНАука“.

 

- Можем ли да „надникнем“ във ВарНАука и да разберем какво ни очаква?

Във „ВарНАука“ гостите ще се запознаят с различни физични закони и явления, чрез интерактивни експонати и експерименти. Голям интерес представляват мостът на Леонардо да Винчи, магнитният мост, гвоздостолът, гигантските мебели, махалото на Максуел, двигателите на Стърлинг, триизмерният морски шах и др.

Разполагаме със зона с огледален лабиринт и лазерен лабиринт, както и различни оптични илюзии.

 

 

Всяка събота предстои да организираме в малки групи детски научни работилници в партньорство с „Научна точка“, Пловдив, като модулите на занятията са разработени за деца на възраст 7-10 години.

 

 

Центърът ще предложи и творчески занятия за ученици от 6 до 15 годишна възраст, както и за възрастни, в партньорство с Школата за приложни изкуства, гр. Габрово, с ръководител Ива Пенчева. Започваме с арт работилницата за дамите от града на 22 октомври с „Шампанско и коприна – традицията е модерна“, а на 23 октомври, децата ще могат да сътворят първата си рисунка върху коприна.

 

 

- Споменахте за уникален тренажор за Формула 1 – разкажете малко по-подробно.

Нашите гости ще могат да се насладят на тръпката да шофират с HI SPEED RACING симулатор по голям набор от писти на Формула 1 и GT рали. Симулаторът пресъздава в максимална степен реалното усещане на пилотирането, като се използва реална база данни от състезателни автомобили и различни видове трасета и конкретни писти.Режимът на каране може да бъде тренировъчен и състезателен, в зависимост от предпочитанията на шофьора.

- Има ли ограничения за посетителите ?

За осигуряване на безопасността на посетителите и на експонатите, деца под 7 годишна възраст не се допускат във „ВарНАука“, а децата от 7 до 12 години влизат задължително с придружител.

За състезателния симулатор са в сила следните изисквания за шофиране : ръст над 130 см, възраст над 12 години, тегло до 100 кг.

Заради Covid ограниченията,посещенията във „ВарНАука“ се организират в интервал от 60 минути по график и само след предварително записване на тел. 0879 155 150, чрез FB страницата ни @VarnaukaScienceCenter или в платформата за резервации :
easybook.bg/varnauka

 

Повече информация можете да намерите на страницата ни във Facebook@VarnaukaScienceCenter ( Варнаука )

* публикацияПроверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама