Отварят най-старата каменна пирамида

02.01.2020 / 01:25 2

Стъпаловидната пирамида на Джосер, която е на възраст почти 5000 години и се счита за първото каменно съоръжение в света, се очаква в най-скоро време да бъде открита след дълго реставриране, съобщава списанието WTravel.

Тов а е най-древната от съхранените каменни пирамиди, постпроена  за погребението на египетския фараон Джосер около 2650 години преди новата ера. За строежа й са използвани каменни блокове вместо обичайния кирпич. Има 11 погребялни камери в тунелите.

6-степенната пирамида е с размери 125 на 115 м и височина 62 м. Но с годините частично ерозира и сега размерите ѝ са 121 × 109 м, а височината е 61 м.

Десетки работници сега я подготвят за повторно откриване след мащабната реконструкция, направена по най-съвременни технологии, въпреки че египетски археолози вече се опасяват дали съвременните части от фасадата не лишават пирамидата от историческата й стойност.

В пирамидата вече ще може да се слиза до 28 метра под земята, където са разположени 7-метровите саркофази. Досега това не беше възможно заради лоша вентилация, повредено осветление и изпочупени фрески по стените.

До 2011 години стените на пирамидата на Джосер периодично са били укрепвани, но след честите смени на властта тя е била доста занемарена. Правителството на Египет бе принудено да отдели 1 милион долара за реставрацията й след като ЮНЕСКО обяви, че най-старата гробница е на границата на разрушението.

 

Стандарт"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
11
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 127317 | Одобрение: -1848
 Подкрепям Ко? Не!.....В история на пирамидите специално за тази е използвана точно думата : dried clay bricks, което значи кирпич.....Значително по-късно хората се научават да пекат материала и да правят тухли.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
0
Ко? Не! (преди 4 месеца)
Рейтинг: 2212 | Одобрение: 722
според Петел.бг: За строежа й са използвани каменни блокове вместо обичайния кирпич според мен е обратното, но както решите...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама