Отвратителната истина за сешоарите за ръце

17.04.2018 / 02:21 0

Важно е човек да мие ръцете си редовно, но това как ги подсушава може да бъде от голямо значение.

Сешоарите за ръце са рекламирани като природосъобразната алтернатива на хартиените кърпи, но те може би допринасят за замърсяването, поне в тоалетната.

Въздушните сешоари за ръце засмукват фекални субстанции от въздуха в тоалетните и ги разпространяват върху ръцете на потребителите, сочи ново проучване на Американското общество по микробиология.

Тоалетните без сешоари за ръце са по-чисти от тоалетните с подобни приспособления, според проучването. Учените са открили само шест патогена в тоалерните с хартиени кърпи, в сравнение с 254 в тоалетните със сешоари за ръце, пише MarketWatch.

“Тези резултати показват, че много видове бактерии, в това число потенциални патогени и спори, могат да попаднат върху ръцете на хората, които използват сешоарите,” според авторите на проучването.

Учените от Медицинския факултет на Университета на Кънектикът са тествали 36 обществени тоалетни на кампуса на учебното заведение за бакерия на име Bacillus subtilis или PS533, която се намира в почвата и във фекалиите, но не причинява непременно болести.

Когато се пуска водата на тоалетни без капак, този вид бактерия се озовава във въздуха. Въздушните сешоари засмукват бакетрията, която съдържа потенциални патогени и я разпространяват из въздуха.

Според Центровете за контрол и превенция на болестите, хората би трябвало да си мият ръцете най-малко по 20 секунди със сапун и вода, за да създадат триене, което помага за премахването на мръсотията и микробите от кожата.

Оттам обаче смятат, че най-добрият начин за подсушаване на ръцете все още не е ясен, тъй като проучванията на сешоарите за ръце са малко и имат противоречиви резултати.

Според проучването на учените от Университета на Кънектикът, подсушаването с чиста кърпа е много по-чисто от това със сешоар за ръце.

Тоалетните не са единственото място, където дебнат неприятни бактерии – по половината от всички чаши за кафе в офиса има фекални бактерии, според проучване от 2014 г. По по-голяма част от фитнес уредите също има бактерии и вирусни патогени, според проучване от 2006 г., дори и след като бъдат дезинфекцирани.

Местата до пътеката в самолети, влакове и кина, които е по-вероятно да бъдат докосвани от преминаващите покрай тях, крият риск от инфекции в това число диария и повръщане.

Когато достъпът до сапун и вода е ограничен, дезинфектактът за ръце с поне 80% алкохол действа почти също толкова добре, според експерти.

 

 

profit.bg

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама