Пак се заговори за разбилия се самолет, в който полският президент Качински загина

14.10.2018 / 09:15 5

Русия трябва незабавно да върне на Полша останките от президентския самолет Ту-154, който се разби край Смоленск на 10 април 2010 г. Това се казва в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), приета в Страгбург.


В самолета загинаха 96 души, сред които президентът Лех Качински със съпругата му Мария, членове на парламента, правителството, военното командване - почти целият политически елит на Полша по онова време, пише Блиц.

Полската делегация пътуваше от Варшава за Смоленск, за да участва в траурните церемонии, посветени на 70-годишнината от масовите разстрели в Катинската гора, при които 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от служители на съветското НКВД.

Версията на руската страна е, че самолетът е катастрофирал заради гъстата мъгла и неправилните действия на екипажа. Тя донякъде беше приета от създадената половин година по-късно полска комисия, която обаче посочи, че действията на руските диспечери са били неудовлетворителни, а техническото оборудване на летището не било на нужното ниво.

През април тази година полската страна инициира ново разследване. Според установените данни, експертите заключават, че на борда е имало няколко взрива и самолетът е започнал да ес разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде завършено, тъй като руската страна отказва да предаде черните кутии на самолета, част от отломките, както и други улики.

В резолюцията си ПАСЕ призовава руските власти да се въздържат от нови действия на мястото на катастрофата, които може да се разглеждат като оскверняване. В документа се казва също, че процесът на историческо помирение между двете страни трябва да се основава на историческата истина, и да не се подлага на риск заради оскърбително или провокативно поведение на руската страна по отношение на събитията край Смоленск.

По време на дебатите в ПАСЕ депутатите подчертаха нееднократно, че според Международната конвенцията за гражданската авиация, т. нар. Чикагска конвенция, въз основа на която е водено разследването, Москва е длъжна да върне на полската страна всички отломки от самолета. Повече от осем години след трагедията обаче руските власти отказват да го направят.

Литовският депутат Емануелис Зингерис отбеляза, че разследването на трагедията от руските власти тръгва в придобива странен характер, "започват да изчезват доказателства, заличават се следи от трагедията при ремонтни работи на Смоленското летище".

"Това, че Русия не връща отломките от самолета повече от осем години, означава, че тя има какво да крие", подчерта френският депутат Андре Гатолан.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
,,,, (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Якошибания, той ги сере, ама ти ги ядеш.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Якошибания,навремето полска комисия от експети огледа останките . Сега са в един склад и поляците не щат да плащат магазинажа и транспорта . Безплатен обяд няма,ама на тебе ти мирише! !
1
3
якошиба (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 ТИ ДА ВИДИШ Е ДОБРЕ ДЕ РАЗБРАХМЕ ЧЕ СЕРЕШ ЛАЙНА МА ЗАЩО НЕ СИ КУПИШ И ОЧИЛА ТА ДА ТИ ДА ВИДИШ ПО ДОБРЕ ЗАЩО НЕ ВРЪЩАТ ОТ КГБ ОСТАНКИТЕ НА САМОЛЕТА-ЯВНО МИРИШЕ РАБОТАТА
5
1
big (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тези глупаци така и не разбраха, че с ултиматуми и заплахи срещу Русия нищо няма да постигнат. Тя спря да плаща вноската си в тази организация и най-вероятно ще я напусне през 2019 г. ПАСЕ е поредната международна организация, която е използвана в анти-руската политика на САЩ и Запада. В същото време действията им в Донбас и резултатите от тях са нулеви.
8
1
ТИ ДА ВИДИШ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПАСЕ КРАВАТА ,ДРИСКА ЛАЙНА И ПО НЯКОЕ ВРЕМЕ СЕ СЕЩА,КАК АДЖИБА ДА СЕ ЗАДРЪНЧИ С РУСИЯ..НОВИЧОКА НЕ МИНА ГЛАДКО,СЕГА ЩЕ РЪЧКАТ В ГЪЗА НА ПОЛЯЦИТЕ..БЕЛКИМ ОТ ТАМ ИЗЛЕЗЕ НЕЩО..СЛЕД ТОВА ЗА САМОЛЕТА СВАЛЕН НАД УКРАЙНА,ЗА ДРУГИТЕ САМОЛЕТИ ,ЗА ПОТЪНАЛИТЕ КОРАБИ И ОЩЕ ДРУГИ..КАЗВАТ ,ЧЕ МОНАХ ,КОГАТО НЯМА КАКВО ДА ПРАВИ СИ КЪСА РАСОТО СИ И ПОЧВА ДА ГО ШИЕ..ДО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ..ИНТЕРЕСНОТО Е ,ЧЕ СА ЗАБРАВИЛИ ЗА КАТИНСКАТА ГОРА...:devil:Изплезване:alien:
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама