Пълен обрат на заседанието по делото срещу Иванчева!

11.01.2019 / 19:12 11

Аудио и видеозаписите, направени със СРС по повод уговарянето на подкупа, който е поискала бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева от строителния предприемач Александър Ваклин, не бяха слушани по време на съдебното заседание в спецсъда. Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров са подсъдими за получаването на 70 000 евро подкуп от Ваклин, които били първи транш от 500 000, за да придвижат преписката му за строеж в жк „Младост 4“, пише "Монитор". 

„Искаме аудиозаписите да се изслушат в цялост, а не само в отделни часове, за да не се извежда смисълът на разговора извън контекста“, заяви един от тримата прокурори по делото. Съдия Иво Хинов обаче отхвърли искането и прие това на подсъдимите и защитата им да бъдат пуснати само записите, в които според Иванчева и Петрова има разминавания между това, което се чува и това, което е записано на хартия, т.нар. ВДС /веществени доказателства/. След това по списък, даден на съда от адвокатите, техническо лице започна да пуска на екран посочените аудио и видеофайлове. Някои от тях прозвучаха по 2,3 пъти, след което съдът питаше адвокатите и обвинителите какво чуват и казваше самият той какво е чул.

Оспорванията на Иванчева и Петрова се оказаха доста семпли – в един случай те заявиха, че на записа се чува „направи“, във ВДС-а е записано „направиш“. В други дешифрирания на места, където е записано „не се разбира“ те твърдяха, че са чули думи като „чакам“, тебе“, „прайме“, „опция“.

Макар че в залата прозвуча само малка част от записите с „бръмбари“, стана ясно, че между Дюлгеров и Ваклин е имало многократни разговори през пролетта на 2018 г. В един от тях посредникът казва: „Тя е кукувица“, очевидно визирайки Иванчева. „Важно е нещата да се докарат докрай. Тя ще ти говори да направиш дарение. Ти нали искаш да поемеш ангажимент“, казва Дюлгеров. „Нали парите са договорени с нея?“, пита Ваклин. „Да, да. Това просто така прайме“, отговаря Дюлгеров. В друг откъс от разговор прозвучаха думите на Ваклин: „Тя може да вземе парите и да не върне /преписката в общината – б.р./още 10 месеца“. „Не,бе, ще го върне, не се притеснявай“, отвръща Дюлгеров.

„Страшно съм притеснен. Каква ми е гаранцията? Започна ли да харча парите на англичаните, няма връщане. Това са чужденци. Как да им обясня, че ще дам едни пари на консултанти. Тя може да ме пусне по пързалката и да не пусне обявяването още 10 месеца. Тя като се затвори в общината, аз как да стигна до нея?. Дали въобще да имам доверие. Ако се загубат тия пари, ти не можеш да ми ги върнеш“, казва Ваклин. „Не се притеснявай. Няма бе, човек, гарантирам“, успокоява го Дюлгеров. „Да ме оставят като някое пионерче да стоя. И заместничката, една черничка. Нещата ще ги дам“, ядосано казва Ваклин. „Даваш нещата, като не пусне, връщам ти всичко, довиждане и край“, успокоява го Дюлгеров и след малко допълва: „Пита ме днес нещата в теб ли са“. „Те ми бяха в джоба, отвръща Ваклин.

За пореден път Иванчева и Петрова демонстрираха отчуждение с Дюлгеров. Преди заседанието и по време на почивките те стояха на възможно най-далечно разстояние от него.

„Очевидно не се откриха кой знае какви несъответствия между записаното в протоколите по изготвените ВДС-и от използваните СРС. Нищо в смисъла на разговорите не е записано превратно или неясно, каквото се чуваше, това е записано като смисъл. Думите на господин Ваклин в записите напълно обслужват обвинителната теза на един искрен човек ядосан от изнудващи го хора за много пари. Във файловете се вижда как единият от подсъдимите активно изнудва пострадалото лице.

Файловете са значително повече и за съжаление нашите искания да бъдат чути не бяха възприети. Щеше да бъде много по-интересно в публично съдебно заседание да се чуят наистина всички веществени доказателствени средства по експлоатираните СРС, всички разговори между подсъдими лица и изнудвано лице. Обективността и публичността го изискваше“, коментира пред журналисти единият от прокурорите по делото.
 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
4
типично по ниновски! (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
И аз всеки ден преглеждам колата с тайната надежда, че поне 10 000 евра някой ще ми подхвърли.....А тези "невинните" определено са дали ключа за "черната" каса на Кърджилов, още няколко опита за оневиняване и парите ще свършат! Ако Деса Еврото я освободят, то Баневи и Арабаджиеви ще искат да ги наградят, а Радев ще си назначи спокойно Ветко за консул в Париж, защото имал имоти там, а и е от основните спонсори на комитета за избор на Радев !
17
8
Гарантирано от ГЕРБ (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
100% герберунгерска постановка, защото тази клетка жена попречи на мафията да заграбва на безценица апетит терени в Софето и да трупа милиарди незаконно. 
6
8
hahaha (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На тези срс-та е грешка да не минат всичките по съкратена процедура ще им дадат на всеки по 15 години още в залата ще са арестувани а марковски ще и каже да си приготви толкова колкото и намериха в колата за да брани на обжалването. Поне ще е отърве от видно излишните пари които видно има!
10
7
вд (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
каква глупост,в някои дела показват директно заснети на камерите крадци и пак не го приемат за доказателства,а това какво е,някакви си говорят за рушвет,всеки може да наговори всякакви си неща за когото иска да натопи,това е идиотско обвинение
19
5
отвратен (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нещата, явно са парите за "подкупа"! Даваш "нещата" и край! Всичко е ясно, че двете кметици са натопени от тези "честни бизнесмени"!
20
5
ТИ ДА ВИДИШ (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Я ,ПОЧАКАЙТЕ МАЛКО..ТА ТОВА СА ЗАПИСИ МЕЖДУ ДВАМА ЧОВЕКА..КАКВО ИМА ОБЩО КМЕТИЦАТА..ТЯ ЛИ Е НА ФАЙЛОВЕТЕ..НЕ..АМИ ТОГАВА..КАКВО МИ ПРЕЧИ ДА НАПРАВЯ КОМПРОМАТ НА ДРУГИЯ КОМШИЯ..ВПРОЧЕМ С НЕГО НЕ СИ ЖИВЕЕМ..АБЕ ,НИЕ ,ЧЕ СМЕ БАЛАМИ-БАЛАМИ СМЕ ..АМА ТИЯ НИ НАПРАВИХА НА ХЕПТЕМ БАЛАМИ..НО ПАСАРАН БОКО,НАРОДА ВЕЧЕ Е ПРОГЛЕДНАЛ,ВСЕ ОЩЕ НЕ СИ Е ИЗПИЛ КАФЕТО..ЗА ДА СИ ОТВОРИ ШИРОКО ОЧИТЕ,НО И ТОВА ЩЕ СТАНЕ..Изплезване:devil:Нинджа
21
8
Борисов (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Може и внуците ми да берат от моята негативна карма, но тази жена , която не можах да вкарам в корупционните си схеми, ще се опитам да я изкарам най грозната, чрез фотошоп във вашите очи, и дори ако се наложи ще и изпратя още десетина Дюлгеровци да свидетелстват против нея, за да разберете , че АЗ определям компроматите в тази държава, и прокурорите са просто едни пионки, които мога да разигравам докато си поискам. 
48
16
моля ви (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
  Моля сменете снимката. Това не е човешки образ, а на идиот. Не вярвам, че толкова е зле жената. Не я познавам, но това го правите умишлено. Бъдете по човечни .
47
8
корупция (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А Фандакова не е ли вземала рушвети през годините на управление на София.Нея няма ли да разследвате 
58
18
слуги на тиквата (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тази история с кметицата изглежда на предварително добре планирана с цел да я злепоставят е обвинят във вземане на подкуп.Умишлено са и предлагали рушвета за да могат да я обвинят и отстранят от длъжност.Работата е много добре планирана и организирана от гербаджийте
44
10
БХ (преди 4 дни)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Абе тези Дюлгеров-Ваклин записи не са правени по късно след ареста
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама