Пълна забрана на имитациите на българско сирене, кашкавал и кисело мляко, искат потребители

24.08.2024 / 17:54 3

Булфото

Асоциацията за защита на потребителите настоява за пълна забрана на пазара на имитиращи продукти – сирене, кашкавал и кисело мляко. Министерството на земеделието и храните да промени законите и наредбите, в които да се уточни, че трите продукта не могат да бъдат наричани по този начин и на външен вид да изглеждат като тях, заяви председателят на организацията Пейо Майорски. „Българското саламурено сирене и българското кисело мляко са традиционни национални продукти, които вече са със защитено наименование на произход в Европейския съюз. Те не трябва да бъдат по никакъв начин имитирани, дори и на родния пазар“, коментира той. Според него стъпки за защита в ЕС трябва да се направят и за българския кашкавал.

Абсолютно недопустимо е да бъдат произвеждани имитиращи продукти на тези три национални символа и да изглеждат по същия начин като тях, което заблуждава потребителите с по-ниските им цени. Държавата в лицето на МЗХ да предприеме мерки и да направи регулации, с които сирене, кашкавал и кисело мляко да се наричат и изглеждат така, само ако са произведени по традиционен начин и с истинско мляко, каза Пейо Майорски. Останалите имитиращи да бъдат под други форми и с други имена, които производителите да си измислят. Например бяла буца, жълта пита или бяла вода. Освен това наименованията им на опаковките да бъдат с големи надписи, а не със ситни букви и да не се четат.

МЗХ в лицето на Българската агенция по безопасност на храните трябва да засилят контрола върху сиренето, кашкавала и киселото мляко. Проверките трябва да бъдат от преработвателите до търговците и веригите, посочват още от АЗП.

 Данните на МЗХ за производството на млечни продукти са изключително обезпокояващи. Близо 20% от кравето сирене, произведено през миналата година у нас е с добавени растителни мазнини, показва анализът на земеделското министерство. Общо през годината са произведени 53 641 тона сирене, включително 12 219 тона с палмова мазнина. За сравнение през 2022 г. произведеното сирене е било 52 460 тона сирене, в това число 12 371 тона е това с растителна мазнина или намалението е незначително – с 1,2%.

Фалшивото сирене е 2,5 пъти повече от това от овче мляко например, което за цялата година е близо 4900 тона, като намалява с 11,6% спрямо предходната година. През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ.

През 2023 г. 235 млекопреработвателни предприятия са предоставили данни за преработеното от тях мляко и произведените млечни продукти. В тях е преработено 713 млн. литра сурово мляко (вкл. доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни). 94% от него е кравето мляко, което е с 3% повече спрямо 2022 г. И през 2023 г. овчето мляко заема второ място по преработено количество (с дял от 3.8%) и е с 12.2% повече през 2023 г. Козето мляко е 1.7% от преработеното мляко и е с 1% повече спрямо 2022 г. Преработеното биволско мляко и смес са 0.5% от общото мляко, като се отчита намаление с 4.6%.

По данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените количества сурови млека по видове, включително доставено от държави членки на ЕС и внос от трети страни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 807 тона концентрирано мляко, 5 211 тона мляко и сметана на прах, 2 377 тона млечен концентрат и 234 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), сочат още данните на МЗХ.

През 2023 г. са произведени 153 928 тона заквасени млека, 64 млн. литра течни пакетирани млека, 62 331 тона бели саламурени сирена и 26 308 тона кашкавал. Наблюдава се увеличение на пълномаслено или полумаслено и обезмасленото заквасено мляко, заквасеното мляко за пиене намалява със 17.0%.

Увеличението на произведените количества кашкавал през 2023 г. е с 5% спрямо 2022 г. Този от краве мляко бележи ръст през 2023 г. от 6.4%, а кашкавалът от овче мляко намалява с 14.3%. Най-голям дял заема кашкавалът, произведен от краве мляко – 93.4%.

Бялото саламурено сирене се увеличава спрямо 2022 г. с 1 057 тона или с 1.7%. Най-голям дял (86.1%) заема бялото саламурено сирене, произведено от краве мляко. Бялото саламурено сирене, произведено от мляко различно от кравето и овчето, бележи ръст от 15.8%. Производството на топени и пушени сирена е с 3.5% повече през 2023 г. Другите видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) също се увеличават (+36.1%). Наблюдава се значително увеличение на произведените други продукти от мляко - с 450 тона.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
maximin (преди 4 месеца)
Рейтинг: 13277 | Одобрение: 2597
90 % всичко е имитация и е с придружаваща реклама дярия-запек
3
0
kris (преди 4 месеца)
Рейтинг: 403873 | Одобрение: 69558
Вече толкова съвършенно го правят истинското сирене, че не мож го различиш от имитацията...дори е бяло.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
Радостин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 169252 | Одобрение: 9407
Те и неимитиращите са боклуци като имитиращите.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама