Парализирана маймуна проходи отново с имплант в мозъка, предстоят тестове с хора

11.11.2016 / 20:45 1

Снимки: Мегавселена

Електроди, имплантирани в мозъка и гръбнака помогнаха на парализирани маймуни да проходят отново. Невролозите, които стоят зад изследването, съобщиха, че имплантите са възстановили функцията в краката на приматите почти незабавно. Откритията са публикувани в Nature, съобщава Мегавселена.


Гръбначният мозък на маймуната бил частично прекъснат, така че крайниците на примата не получавали сигнали от мозъка. За да бъде възстановена връзката, учените поставили електроди на ключови места в тялото на маймуната. Импланти били поставени и в мозъка на животното, в частта контролираща движението на крайниците. Бил добавен и безжичен трансмитер (предавател) извън черепа на примата. Електроди били поставени и в протежение на гръбначния мозък под контузията.Компютърна програма декодирала мозъчните сигнали и ги предавала към електродите в гръбнака. Само в рамките на няколко секунди маймуната вече движела крака си. След няколко дни животното вече ходело на бягаща пътека. Маймуната можеше да ходи веднага след като възстановихме връзката с гръбначния мозък, без да се налага физиотерапия или някакви тренировки, казва Еруан Безард, един от авторите на проучването.

Откритието е невероятен пробив. Това е първият случай, в който импланти помагат на примат да проходи. От години се полагат огромни научни усилия за разработването на технология за парализирани пациенти, но повечето лабораторни опити се правят с гризачи.

„Принципите открити с опитните мишки вече се трансферират към приматите“,

казва Джен Колинджър, биоинженер в Университета Питсбърг.

Резултатите са поразително добри, но учените твърдят, че ще отнеме най-малко десетилетие за фина настройка на технологията, за да може да се приложи при хора. Все пак нашите тела са до голяма степен подобни на тези на приматите и учените вярват, че преходът може да се осъществи и по-бързо.

Вълнуваща част от експеримента е също и фактът, че използваните компоненти са узаконени за употреба при хора в Швейцария. Швейцарски екип, част от проучването вече е започнал клинични тестове с осем души, страдащи от частична парализа на краката. Само в САЩ 282 хиляди души страдат от наранявания на гръбначния мозък.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
1
caisa (преди 7 години)
Рейтинг: 8411 | Одобрение: 1931
А дано да е сполучливо
НАЙ-ЗАБАВНИТЕ СЪВРЕМЕННИ ДЕТСКИ СТИХЧЕТА

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама