Парите за бедствията от ЕС ще са малко и ще дойдат догодина

27.11.2014 / 15:21 2

Веселин Златков

Европа е одобрила отпускането на едва 6 % от средствата, които страната ни е поискала за справяне с последствията от природните бедствия тази година. Общата сума, на която България може да се надява е 10,4 млн. евро от европейския фонд „Солидарност“, каза във Варна министър Лиляна Павлова. За управлението на тези средства ще бъде създадено специално звено в министерството. Правилата по които то ще работи с фонда все още не е одобрено от Европейския парламент, като надеждите са това да стане до края на годината. Министър Павлова подчерта, че въпросните средства няма да са само за Варна и Добрич, а за цялата страна.

Тя заяви също, че за Варна приоритетните обекти са двата отводнителни канала в „Аспарухово“. Отнетите човешки животи при наводненията там ще са съществен фактор при разпределянето на средствата, добави тя.

Министър Павлова каза също, че следващия по-важност приоритет, свързан със Варна е строителството на магистрала „Хемус“. Засега участъка, в който ще бъдат хвърлени на най-много усилия е от Ябланица до Плевен и Ловеч, който е с дължина около 60 км. Към момента се водят преговори за привличане на външни източници за финансирането на проекта, но правителството няма намерение да чака и за целта ще финансира дейностите със средства от бюджета. През 2015-а ще бъдат проведени и търговете за изпълнители на магистрала „Хемус“.  /"ПЕТЕЛ"

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
IvaNina (преди 6 години)
Рейтинг: 2565 | Одобрение: 180
бедствоята викам да ги отложим освен?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама