Парламентът отложи за 1 юли промените в Закона за горивата

23.01.2019 / 20:11 0

Снимка: Булфото

Парламентът отложи за 1 юли влизането в сила на разпоредби в т.нар. Закон за горивата, срещу които протестират собствениците на малки бензиностанции и превозвачи на горива, съобщи Нова Тв.

Досега крайната дата беше 28 януари т.г. Промените задължават малките бензиностанции при регистрация да имат 20 000 лв. капитал, още 20 000 лв. банкова гаранция, а продавачите на бутилирана газ да имат на склад 10 000 оборотни бутилки.

Mалките вериги обявиха, че се задават масови фалити и заплашиха със затваряне на границите. Големите бензиностанции пък твърдят, че отлагането ще доведе до разрастване на сивия сектор.

"За" отлагането с шест месеца на тези текстове бяха 112 депутати, без нито един "против", 28 се въздържаха. Срокът за предложения между първо и второ четене беше съкратен на три дни.

Народното събрание прие още министърът на икономиката да издаде наредбата по закона до 1 август 2019. В дискусията основно се акцентира върху опасността да настъпи хаос от идния понеделник. По думите на Емил Димитров /Обединени патриоти/, председател на комисията за наблюдение на приходните агенции, една от причините е, че заради поправките в този закон са изменени още няколко, в които отново срокът е 28 януари. Сега обаче те не се променят автоматично - това са, например, Законът за движението по пътищата, за автомобилния транспорт и др.

Бившият вицепремиер, сега депутат от ПГ ОП, Валери Симеонов заяви, че законът в този му вид е лобистки. И обясни, че са минали шест месеца, откакто са гласувани промените в него, а още преди това е имало остра реакция на собствениците на малки бензиностанции и на търговци.

"Този закон води до "бели" петна в България за зареждане на бензиностанции, ликвидира ги в малките градове, села", заяви Симеонов. 

ДПС също се опасяват от "абсолютен хаос", който, по думите на Димитър Аврамов, ще настъпи още в понеделник. Затова от Движението нямали друг полезен ход, освен да подкрепят предлаганото отлагане на срока за влизане в сила на разпоредбите. "Да го приемем по-скоро и на второ четене, а в близките месеци да направим необходимите промени", е позицията на ДПС.

"Предложените от Министерството на икономиката промени бяха обсъдени със собствениците на малките бензиностанции и останахме с впечатление, че всичко е решено в сектора и законът ще може да види светлина", заяви Валентин Николов /ГЕРБ/. "С голяма изненада установихме, че това не е правилен избор, че има голямо недоволство", заяви още Николов. "Той предлага работна група да анализира какви са проблемите, но законът не трябвало да пропада. Трябва да се дават права, но и задължение на субектите, защото секторът генерира огромни парични потоци, които кореспондират с фиска", посочи Николов. 

БСП предложи отлагането да не е не с шест, а с два месеца, през които недоразуменията да бъдат изгладени. Драгомир Стойнев разкритикува управляващите, че са се бавили половин година и са изгубили много политическо време. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама