Парламентът регламентира финансирането на вероизповеданията

11.10.2018 / 11:54 5

Снимка Булфото

Народното събрание прие и двата законопроекта за промени във финансирането на вероизповеданията на първо четене.

Единият проект е на ГЕРБ, БСП и ДПС, подписан от лидерите на трите групи, без никой да гласува срещу него, а вторият е само на Обединените патриоти, който получи само един глас "против", съобщи Канал 3.

И двата третират държавното финансиране на вероизповеданията, но и отчитането на средствата им пред Сметната палата, срещу което протестираха от БПЦ. Заради несъгласието на Светия синод се състоя спешна среща на вносителите с участието на премиера миналата седмица, на която премиерът и партиите обещаха да създадат работна група за изчистването на спорните текстове.

Днес лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов покани от парламентарната трибуна в нея да участва и представител на президента Румен Радев. Цветанов се мотивира, че постигнатият консенсус по закона за вероизповеданията е бил постигнат между политическите сили именно на КСНС при Румен Радев. Експертната група трябва в разстояние от 21 дни да изглади спорните моменти.

Проектът на ГЕРБ предлага държавна субсидия да получават вероизповедания, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Според официалното преброяване този праг прескачат само православието и ислямът. За всяко самоопределило се лице ще се получават по 10 лв. от държавата, но не повече от 15 млн. лв. за вероизповедание. Предлага се още заплатите на свещениците да бъдат приравнени с тези на учителите.

Проектът на ОП предвижда същия вариант, но и втори - при недостиг на средства субсидиите да се разпределят пропорционално на числеността на самите вероизповедания.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Една майка от град Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Продават ми дори "светената вода", с която преливам гроба на сина си. Бог да прости скъпото ми дете. Заради него няма да продължа с нелицеприятните мисли, породени от статията. Не ми се иска, но "живеем" в такава действителност.
1
0
Боко Мазника от БРЕГ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
До депутатите в 44-то Народно събрание Уважаеми дами и господа,                                                             Ще Ви задам няколко въпроса:     Хаосът в българските църкви, е създаден от самото управление на българските църкви!!!     Как се отчитат свещениците в българските църкви, когато  извършват - „обреди": кръщение, миропомазване, изповед, причастие, брак /венчание/, опело и помен за починал и други???     Къде отиват тези приходи???     По-голяма част от тези приходи отиват в джоба на свещеника, извършваш тези [b]„обреди"!!! Вижте, какви коли  карат тези свещеници и в какви палати живеят??? Това ли са слугите на Бога??? [/b]     Тези свещеници крадат пари от Църквите, тоест крадат парите на християните???     Б[b]ългарските църкви се ръководят от мафията, тази мафията ръководи и държавата???[/b]
1
0
Боко Мазника от БРЕГ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
До депутатите в 44-то Народно събрание  Уважаеми дами и господа,       Ще Ви задам няколко въпроса:           1.[size=1]    [/size]Защо в българските църкви няма касови апарати??? 2.[size=1]    [/size]По кой закон, българските църкви са освободени от касови апарати??? 3.[size=1]    [/size]Как се отчитат, приходите в българските църкви??? 4.[size=1]    [/size]Къде е НАП, къде са данъчните служители??? 5.[size=1]    [/size]Кой е разпоредил, в българските църкви да няма касови апарати??? 6.[size=1]    [/size]Къде отиват парите от продажбите в българските църкви??? 7.[size=1]    [/size]Колко са пари, които до този момент, не са постъпили от приходите на българските църкви в държавния бюджет??? 8.[size=1]    [/size]Защо българските църкви се ръководят от мафията???
1
0
Боко Мазника от БРЕГ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Исус Христос изгони търговците от храма, а Българските свещеници – (корумпирани мафиоти) вкараха търговците в храма!!!
3
0
кило (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
     нали църквата е отделно от държавата, от къде на къде ще им плащаме заплати от нашите пари, ....те с какво допринасят , внасят ли някакви средства в държавната хазна....??????????    значи за дупката във Варна има 43 млн, за даскали и държавни чиновници има, за поповете има.....а за деца и пенсионери няма....!!!!!!!!!!!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама