Парламентът реши: Ще има референдум на Слави!

12.05.2016 / 11:33 8

Референдумът на Слави Трифонов ще се проведе, това реши Народното събрание по време не дебатите. Гласуваха общо 150 представители, 131 депутати бяха "за", 18 - против, а 1 се въздържа, съобщи Блиц.

Референдум ще се проведе по 6 от въпросите, предложени от екипа Слави Трифонов. 

Гласуването стана след бурна дискусия, тон за която даде сценаристът в „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов, който представяйки въпросите, се обърна към народните представители със следното пожелание: „Или влезте в историята като първото Народно събрание, взело отношение по искане на гражданите, или затвърдете мнението, което гражданите имат за вас!”

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се опита да внесе успокоение. Той каза, че депутатите от най-голямата партия ще подкрепят и шестте въпроса от предложението за допитване и няма да участват в дискусията.

„Няма как да не зачетем мнението на няколкостотин хиляди български граждани. Но се поставя и въпросът дали някои от темите са конституционно допустими”, обърна внимание Янаки Стоилов (БСП), като припомни, че е един от авторите на конституцията и инициатор за приемането на закона за референдумите. Той пожела „когато се движим напред, да не се върнем там, откъдето тръгнахме”, защото по времето на социализма в България на практика се е гласувало задължително. „Дори имаше надпревара кой ще гласува по-рано от другите”, каза Стоилов. Според него е трудно да се говори по предложенията за допитването, защото има опасност този, който го направи, да се изправи срещу мощта на едно телевизионно предаване. Стоилов на шега предложи балерините в шоуто да излизат с табелки с въпросите.

Магдалена Ташева („Атака”) съвсем нажежи страстите, като запита реторично "офшорният милионер Слави Трифонов, командирът на чалгата", ли ще стартира демократичните промени.

„Единственото, което има значение е волеизявлението на българските граждани. 700 000 подписа. Точка. Пускаме го на референдум”, обърна внимание от трибуната независимият Георги Кадиев.

Хамид Хамид (ДПС) обяви, че депутатите от движението ще гласуват против въпросите на референдума, за да имат моралното право да предупреждават за вредите, които биха нанесли измененията, предлагани в допитването, ако се случат. "Без да сме против провеждане на референдуми, ние сме против да се включват въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание", заключи Хамид. 

Според него ДПС ще гласува против референдума, за да спазят закона и посочи, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление не може да бъде свикван референдум с въпроси от компетенцията на ВНС. „Няма как да бъде допуснат докато не бъде променен законът. Това е юридическа пречка този референдум да бъде приет в този си вид”, обясни Хамид. „Не приемам тезата, че българският парламент днес, преди 25-годишнината от приемането на Конституцията, може да наруши Конституцията и не приемам тезата, че част от българският народ може да си присвоява българският суверенитет”, каза депутатът пред „Фокус”.

Въпросите за референдума са шест:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Очаквайте подробности!За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
12
7
Мари Хуана (преди 7 години)
Рейтинг: 10314 | Одобрение: 4759
Не помня колко от досега проведените референдуми са влезли в сила! 8-)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама