Първанов поиска ревизия на прехода

15.05.2019 / 17:40 8

Бившият президент Георги Първанов настоя да се направи икономическа ревизия на целия преход „Нека да се създаде една комисия, като тази за досиетата, която проучи всички документи, да ги обяви публично и оттам нататък има думата съдебната власт“, заяви той, цитиран от БНР.


„Българската политика е в криза. Няма политически дебат. Има безкрайни разправии, препирни, които не зареждат обществото с нови идеи, а по скоро ги мотивират негативно“, коментира Първанов, който е и екс лидер на АБВ. За оставките в правителството, той каза: „Видя се, че изпълнителната власт има много къса резервна скамейка“.

В последната година на своя президентски мандат Георги Първанов предложи политиците на прехода да напуснат политиката. "Онези, които бяхме или сме лидери от времето на прехода, трябва да подготвим своето оттегляне от върха - не рязко, не революционно", заяви той през 2011 г.

„Аз мисля, че е дълг на всички - на Първанов, на Борисов, на Станишев, на Костов, на Доган - да не изброявам всички лидери - да подготвим тази плавна смяна без конфликт между поколенията. Ще спечели този от нас - изброените от мен лидери, който успее да го направи най-добре и най-бързо", каза тогава Първанов. Напускайки "Дондуков" 2 обаче той се върна в партията си БСП, а след това се раздели с нея и оглави създадената от него партия АБВ. 

Както е известно пък през 2007 г. като действащ президент той бе осветлен от Комисията по досиетата като секретен сътрудник на Държавна сигурност, работещ под псевдонима Гоце. 

Днес в радио интервюто си екс президентът коментира и отношенията със Северна Македония. "Има откровена кражба на история, а най-тревожното е, че нашите съседи поставят в основата на националната си идентичност точно Илинденско-Преображенското въстание", коментира още президентът на България в периода 2002 – 2012 г. 

„Мотивира ме фактът, че българската позиция изостава от динамиката на дипломатическите отношения на Балканите. Имаме един не лош договор, подписан преди 2-3 години, но той се оказа морално остарял. Все по-често се говори за изграждането на македонската държава на основата на Илинденско-Преображенското въстание, което си е кражба на българска история. Тези неща няма да се решат в специалната комисия, тъй като тя няма мандат за такива решения – категорични и безусловни. Трябва да има нов договор или анекс към сегашния“, заяви Георги Първанов. Според него ако това не бъде направено, претенциите към нас ще се увеличават.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
2
n eXu s (преди 2 месеца)
Рейтинг: 133326 | Одобрение: 1831
Няма лощо да се прави ревизия на преход, но това трябва да бъде ревизия за всички - политици, работодатели и СЕЛСКИ ДЕБИЛИ. Ако почнем да смятаме за 30 години колко са щетите от укритите данъци, осигуровки и таралясниците на калцуните, знаете ли каква сума ще бъде? В Щатите за такова нещо дават 30г затвор и конфисдкация на имущество!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
45
39
Морски (преди 2 месеца)
Рейтинг: 19084 | Одобрение: 7094
Наакания,пак си докарал десетина преятели да вършеят с минуси избирателно и да ти слагат плюсчета.От Максуда ли ги домъкна..явно бая връзки имаш там!
25
6
milan_gl (преди 2 месеца)
Рейтинг: 8134 | Одобрение: 2104
Естествено че към НАТО ще ни присъедини . С двата ни летящи самолета и 10-те ни БТР-ра в движение , подарък от Клинтън след мисията в Афаганистан къде да ни присъедини ?
9
18
NANSI (преди 2 месеца)
Рейтинг: 3361 | Одобрение: 1291
А ТИ ОТГОВОРИ, КАК ПОДАРИ СВЕЩЕННА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НА НАТО, НА САЩ???
13
16
аха (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1933 | Одобрение: 883
Ми те, затворите няма да стигнат, ще трбва да строим нови, че и да ви хрантутим. Пакще сте на далавера. Да се процедира по Крумовите закони-които лъже-реже му се езика, които краде-режат се ръце и, т.н
6
31
gugutka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 40286 | Одобрение: 18111
От къде го намерихте този мошеник? Защо пак го пробутвате?
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама