Първата доживотна на Божидар Атанасов падна, убийството на митничаря не било “брутално и жестоко“

13.06.2018 / 15:49 4

Снимка trafficnews.bg

Първата доживотна присъда на убиеца Божидар Атанасов падна, след като Апелативен съд намали наказанието му и му даде 20 години затвор. Миналата година процесът за поръчковия разстрел на митничаря Георги Дребчев завърши с доживотна присъда. Апелативните съдии обаче са преценили, че убийствотвото не може да бъде характеризирано като "брутално и жестоко" , тъй като подсъдимият е стрелял веднъж, а след това е избягал изплашен и притеснен, пише trafficnews.bg

"Мотивите на съдиите за намаляване на присъдата на Божидар Атанасов са, че извършеното от него убийство е  тежко деяние по смисъла на Наказателния кодекс, но не се отличава с изключителна опасност за обществото" пише в мотивите. 

"Обстоятелствата не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжния съд, още повече, че липсва и обвинение убийството да е извършено с особена жестокост. Не без значение е и изминалия изключително дълъг период от извършване на престъплението до реализиране на наказателната отговорност, който не може да не бъде отчетен в полза на подсъдимия" пишат апелативните съдии. 

Въпреки, че Атанасов пледираше , че е невинен, съдът е приел че той е извършил убийството, като подбудител е бившият кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който загина в катастрофа доста преди процесът да започне. Съдът е намалил и присъдата на втория съучастник и подбудител Иван. Карабелов от петнадесет  години и шест месеца затвор на  7 години.

В мотивите за намаляване присъдата на Карабелов съдът  приема, че това се прави заради съдействието, което  е оказал на разследващите органи. Благодарение на неговите обяснения е доказано престъплението извършено от Божидар Атанасов.

Апелативният съд потвърди присъдените от Окръжния съд обезщетения за неимуществени вреди, а именно, подсъдимите да заплатят по  100 000 лв. на двамата  граждански ищци и частни обвинители.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред ВКС. Атанасов обжалва още една доживотна присъда за убийството на Огнян Харизанов. 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
111 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Убиваш човек - има ли значение дали е брутално или не.
3
0
Чудо (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 Отиваш съзнателно да убиеш някого и го застрелваш приятелски, нежно и хуманно... и избягваш изплашен и притеснен. Може и да те оправдаят даже!
5
0
1234 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А какво е било? Приятеско, милосърдно и съчувствено ли? Станахте за смях пред целия свят с тъпотията си.
9
0
Инчхай (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На втора инстанция да не излезе, че убитият, сам се е застрелял и си хвърлил пистолета в чужди ръце?
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама