Първи фирми спират работа в Стара Загора заради скъпия ток

03.07.2019 / 16:57 7

www.presstv.bg

Утре няколко фирми в Стара Загора няма да работят, заради високите цени на тока Енергоемки производства и предприятия в Стара Загора ще бъдат спрени, заради високата цена на електроенергията на свободната борса, предупредиха в съобщение до медиите от „Холдинг Металик“. 

Поради трикратно по-високата цена на електроенергията на Българската независима енергийна борса, днес три предприятия от системата на „Холдинг Металик“ в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Това са машиностроителният завод „Металик“ АД – Стара Загора, леярското предприятие „Чугунолеене“ – Първомай и „Енергоремонт – Гълъбово“ АД – Гълъбово. Ако утре, 4 юли, цената на тока отново е необичайно висока, тези три предприятия ще спрат работа напълно, предупреждават от ръководството на холдинга. 

В „Металик“, „Енергоремонт – Гълъбово“ и „Чугунолеене“ са спрени всички енергоемки машини и агрегати. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 195,40 лв. за мегават/час. Това е над три пъти повече от прогнозираните от КЕВР цени на тока на борсата в рамките на 50 – 70 лв. за мегават.  Предните два дни цената на борсовия ток отново беше над 100 лева за мегават, което също е непосилно.  Имаме съмнения, че тези скокове на тока се предизвикват спекулативно от играчи на борсата, с цел незаконно облагодетелстване на гърба на българските промишлени предприятия, споделиха още от „Холдинг Металик“.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
2
гарфилд (преди 4 години)
Рейтинг: 53234 | Одобрение: 17209
Дааа.Точно в деня,когато др.Падишах се похвали за някакви 5 млрд,да стават такива работи.
15
4
ас (преди 4 години)
Рейтинг: 149000 | Одобрение: 23460
това ли е иконамиката на герб отваря 2 завода затваря 4
25
22
kris (преди 4 години)
Рейтинг: 340177 | Одобрение: 54627
Горане.....те и на коча се клатят, ама не падат.....Някои мушмуроци добре са си направили сметката да ударят ограничен кръг от потребители и в крайна сметка ще го отнесат работниците, с по-ниските си заплати и в края на веригата - ние......Пазарна икономика няма......Имаме мутринска държава.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
14
5
горан (преди 4 години)
Рейтинг: 4359 | Одобрение: 1884
на боко май почнаха да му клатят краката, предния път го свалиха заради тока сега май пак или любимката ме теменужка ще и набият шута

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама