Първите пеликани за 2019 г. се излюпиха в "Сребърна"

15.03.2019 / 00:51 0

Снимка: БДЗП

Все още е трудно да се определи броят на малките

Излюпиха се първите пеликанчета в колонията на къдроглавите пеликани за 2019 г. в "Сребърна". Това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Експертите са наблюдавали малките чрез зрителни тръби и системата за видеонаблюдение. Малките вероятно са поколение на първата група от около 10 двойки, които са загнездили в колонията през февруари, смятат специалистите. Все още е трудно да се определи броят им, тъй като метеорологичните условия са нестабилни и родителите старателно ги крият. Повече от двойките птици още мътят. Има и екземпляри със силно зачервени гуши, което означава, че са в началото на размножителния период.

В колонията от дни се наблюдава и ято млади къдроглави пеликани. Експертите предполагат, че ще използват мястото само като база за почивка и храна. С тях числеността на птиците достига около 150.

Неблагоприятните метеорологични условия в края на февруари 2018 г. създадоха проблеми в колонията на къдроглавите пеликани. Езерото замръзна и навлязоха дребни хищници. Това наруши гнездовия процес. С покачване на температурите птиците възобновиха гнезденето и отгледаха поколение, пишат от novini.bg.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама