Първо в „Петел“! Родители от Варна са потресени: Тези футболни врати с кош отгоре ни тревожат! Проектът беше съвсем друг

12.09.2017 / 15:15 26

снимки Иван Тодоров, читател

Родители от Варна се обърнаха към „Петел“ за да обърнат внимание, че обновеното наскоро игрище в двора на училище "Черноризец Храбър" в кв. Левски е опасна за тези, които искат да играят баскетбол. Те освен това посочиха сериозни разминавания с предварителния проект на спортната площад, който според тях е много по-смислен.

Ето какво написа нашият читател Иван Тодоров, който ни изпрати и снимки, илюстриращи проблема:

„Всички родители и особено тези на спортуващите деца, бяхме във възторг, когато бе поставена табелата с проекта на игрището, което предстоеше да бъде изградено.

Още повече, след като видяхме как бе направено игрището в училище "Ангел Кънчев", където до момента водим децата си да играят. На проекта за "Черноризец Храбър" се виждат обособени две игрища - едно футболно и едно баскетболно, отделени едно от друго, а в близост до баскетболното игрище - пространство с фитнес уреди.

Огромно бе разочарованието ни обаче, когато преди няколко дни ремонтът завърши и забелязахме, че всъщност има две футболни игриша (или футболно и хандбално, но така или иначе се използват за футбол). Разликата между двете е тази, че над двете врати на едното (да кажем хандбалното) игрище на горната греда на всяка врата има "присаден" по един абсурден баскетболен кош. Наясно сме, че тези комбинирани врата-кош са доста по-бюджетно решение, но за децата трениращи баскетбол те са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОПАСНИ! Баскетболният кош трябва да осигури необходимото разстояние от таблото до укрепващите го греди именно с цел безопасност на играещите. В Баскетбола има много примери за травми поради неправилно изработени конструкции на кошовете.

А тук говорим за деца!!! Всяко засилило се дете към коша с цел стрелба, неизбежно ще се сблъска с вратата и ще си разбие главата. Казвам го абсолютно сериозно и буквално!!! При всеки скок под коша има изключително висок риск от контузия на играещия. ТЕЗИ ВРАТИ-КОШОВЕ СА ОПАСНИ!!!“

Нашият читател смята също, че промяна на игрището при изпълнението на проекта дискриминира тези, които искат да играят баскетбол.

„Игрищата вече са непрестанно заети от деца и възрастни, които естествено играят футбол, след като има врати. Как тогава да отидат децата, които тренират баскетбол и да играят? Може би трябва да кажат на вратаря да се премести от вратата, за да хвърлят на баскетболния кош - футболна врата? Сами разбирате абсурда на изпълнението и дискриминацията, която се налага на децата, които тренират баскетбол.

Не зная кой е решил да не изпълни проекта по предварително заложения начин, не зная и към кого да се обърна, за да поискам официална документация, която вероятно няма да получа, но Ви моля за съдействие, за да бъде отстранена тази недомислица и да сме спокойни, че нашите деца, които играят баскетбол, няма да се върнат с разбити глави заради недобре свършена работа или след побой от така или иначе много по-многобройните футболисти. Конфликти вече има, макар и дни след откриване на игрището!“

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
родител (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
В ОУ "Панайот Волов" са сложили същото съоражение! Много е опасно за играещите баскетбол. Но се загледах и как са закрепени вратите за земята: планки с L образен профил и болтове за земята. По-страшното от това, че може някой да си разбие главата скачайки към коша, е да не падне някоя врата заедно с коша върху децата и да убие някого! 
0
0
Пако (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
В допълнение: На всички новоизградени спортни площадки, във всички училища в града, терените НЕ бяха изравнени, а направо асфалтирани и след това боядисани.Водата след дъжд не се оттича, а се образуват огромни локви, може би за да "тренират децата плуване".
0
0
678 (преди 7 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Eй какви неща се измислят само и само за да остане някой лев. А кой е приел обекта  е важното .
6
1
kuku (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тия дето са дали минуси на последния коментар са тъпи парчета. Сигурно дето са сменили плана и са прибрали парите - некадърните калинки с обществени поръчки - татуирани гейчета, дето им дали мерцедес и фирма и им казали - сега сте гоуема работа!! Бушончета и некадърници!
8
3
аааааа (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Завърших това училище през 1992 г. През 2005 г. се изместих от квартала, а скоро очаквам и да напусна Държавата България!!!! Няма такава простотия...помня преди имаше 4 коша за баскетбол, два или три винаги бяха счупени. Сега е друго...25 години по-късно е, но..... УСВОИЛ е парите някой, като е направил 3 игрища на площ от 2 и така. Портних - утре ще си иде пак у грандхотела, дреме му.  Сори.... друго беше в Жечка Карамфилова едно време.......
11
0
Дудукъ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Към коментарите на наблюдателните искам да добавя, че около спортната площадка не е направен никакъв бордюр, което означава, че при първия дъжд, всичко отново ще потъне в кал от околното необлагородено пространство. Освен това училището е едно от малкото училища, което би могло да се радва на парк, разположен от другата страна на училището. В момента паркът е потънал в треви ..... Без коментар!
13
0
мара (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Уникално байганьовско изобретение - вратокош или кошоврата.... Уникално! Нов този случай не става въпрос за тъпотия, а напротив - за хитрост! Хем кош, хем врата - и спестени откраднати парички!
11
0
Наблюдаващ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Родителите като мълчат и си траят  - така ще е! 
13
1
xXx (преди 8 месеца)
Рейтинг: 31706 | Одобрение: 12616
Децата на кмета и на тези от съвета да ходят да играят там.
21
1
наблюдател (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Какво се сърдите, идеята не е да се направи баскетболно игрище, а да се усвоят средствата. Целта е постигната.
19
1
Тодоров (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ето и продължението на темата за  спортната площадка в училище "Черноризец Храбър" Варна: Искам да споделя какво се е случило вчера привечер, когато група от 4-5 деца, трениращи баскетбол, придружени от своите родители са отишли да поиграят баскетбол на новото игрище.  Естествено и четирите врати са били заети от деца, играещи футбол и кошовете още по-естествено се оказват неизползваеми. След като са изчакали доста време и броя на децата, играещи футбол е намалял,  един от присъстващите бащи е решил да помоли децата да освободят поне единия кош, за да могат да се включат и децата, които искат да играят баскетбол. В този момент се разразява скандал мажду родителите, като една от майките на играещите футбол започва да рита баскетболните топки на децата и да ги гони да играят на останалия стар кош. Разразил се е много неприятен скандал, който "дава пример" на нашите деца... но какъв??? Това ли беше целта на това ново игрище питам аз? А какво ли би било, ако ги нямаше родителите??? А щом те не могат да овладеят агресията си, как да очакваме от децата да го направят? Защо хората направили игрището създадоха предпоставка за поява и проява на агресия, вместо да првърнат това съоръжение в нещо полезно и приятно за децата ни? А иначе платихме, и ние, и вие за тези хубави игрища. Дано не платят и децата ни, но със цената на здравето си!
15
2
GooFy (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Аз съм момче, трениращо баскетбол и което живее в близост до това игрище, пробвах да играя там, ама не става. Първо на първо, таблата са прекалено малки за един нормален баскетболен кош, не стига че и е заварен за футболната врата, където щях да си разбия главата буквално. Второ това е недопустимо, ние футбол или баскетбол ще играем. През цялото време игрището ще бъде заето от деца, които ще играят футбол, защото все пак този спорт е по-полулярен и известен сред децата. Ние няма как да играем спокойно, не стига че ще ни е страх да играем, както трябва да си играем заради тази врата където, може да стане някой фатален случай и друго че просто няма място за нас там. Аз съм много разочарован от целият проект. Чаках да бъде завършен в най-скоро време за да има къде може да се играе в близост на хубав терен и на хубави кошове, но очакванията ми бяха разбити, явно ще се продължава да се ходи в Ангел Кънчев, колкото и с нежелание просто и само защото там може да се играе като нормален човек без тая опасност от това някой да си разбие главата на някоя греда.
25
1
DDD (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Откраднатите пари ги търсете в джоба на Портника.Това е безумие което са направили.
17
1
Кой е тоя от общината? (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Да кометира тъпо, да дава акъли и да нарича идиоти останалите всеки се е научил в родината.  Кажете на тия родители какво да направят. Да чакат децата им да се върнат с черепно -мозъчни травми и тогава просто да се отрежат тъпите кошове ли... Или трябва още сега обекта да не се приема, че не е по план? То се вижда. Има по план кошове които стърчат много напред а под тях няма врати. Безхаберника, който е сложил тези съоръжения няма да прочете тая статиа, пък му е и през... Ако някой знае тези родители към кого да се обърнат, нека да каже, щото хората се обърнали към Петел, ама Петел ще им публикува ставията и снимките и толкова.  Като коментирате кажете коя е службата която отговаря за тия неща, не само да голословим. Че е тъпо направемо, то се вижда. Или пак по български, ако се утрепе някой тогава ще търсим вината, ама до тогава, квото стане?
13
0
Има още едно подобно чудо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На ул. Роза над училището. Там няма заварени кошове за вратите, но за сметка на това терена на игрищата са с приличен наклон. С две думи пълна простотия от страна на проектант или строител, или инвеститорски контрол, или от всички заедно.
7
5
до мордекай (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Сложете си очила, защото нищо не сте видели. Коша е заварен за вратата. Моля не говорете наизуст!
3
7
До ... от мордекай (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Младежо аз видях с собствените си очи дъоръжението на място бе мисли преди да пишеш айде моля ти се 
21
1
родител (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ха! Радвам се, че някой е повдигнал въпроса! Моите деца отказаха категорично да играят там баскетбол, тъй като игрището се ползва от големи, които играят футбол. Но след като огледах странното спортно съоръжение, аз сам не бих ги пуснал там - цялата конструкция не е стабилна - вратата е хваната с планки за настилката и всичко се клати. Радвам се, че някой е обърнал внимание! Надявам се да се и господата общинари също да обърнат внимание и повече да не се допускат подобни недомислици, застрашаващи здравето на децата!
8
0
батка (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Идвам да я "отваря", майтап бе, хора - честно не знаех, но на снимката изглежда по друг начин, моля за извинение.
16
1
Варна (преди 8 месеца)
Рейтинг: 29446 | Одобрение: 14696
това е пълна българска простотия. на тая врата ще има трагичен случай. по принцип се прави такава комбинация но няма греди и ъгли а цялото поле на нивото на вратата е като стена и коша е издаден напред. това тук е уред за непредумишлено убийство
15
0
ъ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
невероятно инженерно решение Усмивка))) нова дисциплина кросфутбаскет
12
1
... (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Мордекай и Батка, нито снимката сте погледнали нито сте прочели. Баскетболния кош е заварен за вратата, така че няма как да преместиш само едното.
4
20
батка (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Мале, тези родители са много зле, бе!!! Само мрънкат, мрънкат - вратата се мести зад коша и готово, играем баскетбол, после местим вратата до коша, както е на снимките и играем футбол. Какъв е проблема не виждам
18
2
нямам думи (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Как да не го .......... тоя от общината ! То там в главите им само идеи как да заделят за джобни!
22
1
gugutka (преди 8 месеца)
Рейтинг: 32468 | Одобрение: 14358
Някой е минал ниско от към инвестиции, а разликата е потънала някъде. Няма по-глупаво измислено игрище може би на територията на страната.
6
21
Мордекай (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами изместете камата бе идиотиии
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама