Пътното управление във Варна: Знакът за винетки до „Златните“ важи за всички

14.03.2018 / 11:18 32

Всички моторни превозни средства, които се движат по пътя от Варна до „Златни пясъци“ трябва да имат винетен стикер. Винетка трябва да имаме дори ако искаме да отидем до гробището в Тополи, или пък ако посрещаме или изпращаме близък до летището. „Няма как правилото да се избегне, все едно да нарушим закона“, категоричен е инж. Румен Илиев от Областното пътно управление в морската столица, който коментира за Moreto.net по повод запитване от читател: Необходима ли е винетка след "Почивка"?

Според шефа на местната структура на Агенция пътна инфраструктура, хората трябва да са наясно, че правилото за винетен стикер важи за всички, дори и за тези, които работят или живеят във вилни зони, селищни образувания и местности, намиращи се след табелите за изход от града. 

Темата за това дали ни е нужна винетка след светофара на „Почивка“, периодично вълнува шофьорите в морската столица, а социалните мрежи изобилстват от мнения и предположения. Според мнозина е недопустимо това, че водачите нямат избор и са длъжни да си купят винетки за разлика от други свои съграждани, чиито домове или работни места са в чертите на града. Не са малко и тези, които смятат, че има общинска заповед, с която регистрираните с постоянен адрес във Варна са освободени от плащането на винетен стикер. И макар че такава няма, по негласно правило дълги години пътните полицаи често са си затваряли очите и рядко е имало глобени шофьори. 

Според Румен Илиев, официален начин да се избегне купуването на винетка в момента няма. Единственият вариант сегашното правило да се промени е да бъдат изместени табелите за края на града. Такава промяна обаче, може да бъде инициирана само от кмета във връзка с приетия преди няколко години Общ устройствен план. Процедурата обаче е сложна. Свързана е както с разширяване на границите на града, така и с промяна в Списъка на Агенция „Пътна инфраструктура“ с републиканските пътища, за които се изисква плащане на такса. 

Припомняме, че през 2005 година, месеци след въвеждането на винетните стикери, предишният градоначалник Кирил Йорданов внесе искане до Министерския съвет, три отсечки от републиканската пътна мрежа, да бъдат включени в урбанизираната част на града. Ставаше въпрос за пътищата до курортен комплекс “Златни пясъци” и до село Тополи, както и за пътя за Бургас. На практика това означаваше, че табелите, оказващи края на града, трябвало до бъдат преместени, а автомобилите да се движат в посочените зони без винетки. 

При внасянето на предложението, Йорданов отчита, че няма да има промяна в собствеността на трите пътя, защото те са държавни. А въпреки разширяването на границите на града, те трябва да останат част от републиканската пътна мрежа. Според внесеното през 2005 година предложение е било необходимо подписването на споразумение между Община Варна и Агенция “Пътна инфраструктура” относно управлението и финансирането.

През декември 2004 година влезе в сила списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура-виметна такса, съгласно приложение № 2. Именно в него влизат трите участъка, преминаващи през територията на Община Варна за ползването, на които се събира винетна такса: 9 - /Е-87/ Дуранкулак – Варна – Бургас – Малко Търново в участъка от КК “Златни пясъци” до град Варна, 2 – Варна – Девня – Шумен в участъка от град Варна до отклонението до гробищен парк при село Тополи, Трети клас: 2 – Варна – Белослав – Падина – Провадия в участъка от град Варна до село Константиново.
 

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Бай Мангал Ромов (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нема нужда от претопяване,бе братчето ми.. ние че ги опраим знаците..Като дОдат F-16,18-та ръка нЕмаа-а литнат,и тях че опраим!
2
1
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 31775 | Одобрение: 10465
А бе, да направят винетката задължителна и баста! Така ще има свежи постъпления в бюджета за нови увеличения на минималната пенсия с лев и двайсе. А и ще икономисаме от знаци. Излишните ще претопим, за ламарина на един два Грипена. Ама то и Кремиковци го няма. Къде ще ги претопим?:dizzy:
3
0
вгз (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Значи за колите в морската може да се прави изключение на закона, а за винетката не може, така ли?
0
1
KAT (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
po zakon ako jiveete v raion, izvun Varna, imate pravo da se dvijite po putq do doma vi. Naprimer ako jiveete na Drujba i vi sprat na Trakata bez vinetka nqma da vi napravqt problem, no ako vi sprat sled Drujba shte pishem. I vnimavaite, v 5-to raionno ima edin debel inspektor Hristov, mnogo se zaqjda i ako ne si znaete pravata shte vi napishe aktche, adski debel e nqma kak da ne go poznaete, dori i zimno vreme mu kape pot ot debeloto chelo.
1
1
khm (преди 9 месеца)
Рейтинг: 41596 | Одобрение: 16701
Е, няма ли кой да го резне тоя знак и да го хвърлят из драките около пътя? АПИ няма и да забележи, че го няма, а ние ще си караме спокойно.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
от няколко години мисля 2 чертите на град варна са до включително спирка марек,без св.св. константин и елена. Данък на къща на траката преди беше 100 лв , сега е 600 лв защото е в чертите на града. А защо ГРАДСКИЯ транспорт е 1 лв до спирка марек включотелно. От края на 2016та години разшириха града до спирка марек включително, това ,че не са преместили табелата до разклона на дружба е друг въпрос ,ама данъците ги дигнаха, да не говорим ,че 1 лев не е инвестиран в инфраструктура в зоните св.никола, траката, евксиноград, ама данъци могат да събират... пу мааааму ви да таковаме всички. Карайте спокойно и полицаите са хора.
4
0
БГ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Значи хем винетка защото е извън Варна, хем има ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ до там???? Последно в града ли е или не? Или си е в града ама то не пречи да си плащаме винетки и до там....
5
0
??? (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Намерили кой да питат за винетки. Карайте си спокойно без винетки и не питайте глупости.
1
0
aaaa (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
.|.
5
0
Алоууу (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Кви винетки кви 5 лева ?!  Г-н Илиев, що не вземеш да прочетеш Протокол 23 от заседанието на общинския съвет на 09.02.2005 год. + Решението... и да видиш дали трябва да плащаме винетка за съответните изброени пътища !! Дори знаците ви за винетка са незаконно поставени, а това решение и до ден днешен не е променено и е в сила !!
1
0
протокол (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
https://varnacouncil.bg/wp-content/uploads/2017/08/resh_23_2005new.pdf
8
0
ненко (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Напълно подкрепям живеещите в селищните образувания. На ваше място бих си купил спрей с боя и бих боядисал знака, след което да си карам спокойно. Между другото този номер Софиянци го правиха нееднократно на един от входовете на Борисовата градина, където знак забраняваше влизането на автомобили.
12
0
loss (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Райнното  пътно управление на Варна е с изключително лошо управление от дълги години. Мижитурки, некадърници и нищоправещи чиновнички. Резултатите са очевадни - много тежко състояние на Републиканската пътна мрежа, а и при най-слабия снежец шосетата остават непроходими. Срамота!
12
0
Питащ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Господин ИЛИЕВ - Златни Пясъци към кое кметство плащат данъци.Ако е варненско кметство това означава че е в чертите на град Варна.Хайде събери си знаците и си ги за...!
7
0
ела (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ха - и защо изтрихте линка към решението, който сложих?
8
0
Само да попитам (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Автобусите по линия 409 дали имат винетки?
6
0
Права ни (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Решение на Общински съвет - Варна от 09.02.2005г.
8
0
БЕЛ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
СЪКРАЩЕНИЕ ОТ ЗАБЕЛВАМ....КАКВО ОБАЧЕ СЕ ЗАБЕЛВА ? ЗАБЕЛВА СЕ ЦАРЕВИЦА..ЗАБЕЛВА СЕ ЗЕЛКА ..ЗАБЕЛВА СЕ И ...ЧЛЕН .. АБЕ ..БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРА ДА ВИ ГО  ТУРА..Изплезване
4
1
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 31775 | Одобрение: 10465
Какво означава "госпожата ви по БЕЛ"?:errm: Май някой се прави на интересен ... Пробвай с "учителката", "даскалицата"! Госпожи много. А има и госпожици, преподавателки!
6
0
госпожата ви по БЕЛ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Я да видим сега що е то Указвам  и по какво се различава от Оказвам?! Май някой писарушко е избягал от часа по граматика! Отворете речниците, драги петленца!
1
1
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 31775 | Одобрение: 10465
http://econ.bg/%D0%91%D0%B5%D0%B7-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%8F%D1%81%D1%8A%D1%86%D0%B8-_l.a_i.75320_at.1.html =================================================================== http://www.moreto.net/novini.php?n=129842 ============================================================================
15
1
khm (преди 9 месеца)
Рейтинг: 41596 | Одобрение: 16701
Кретени, дано ви приседне всяка стотинка от винетките! Съвсем изтрещяхте!
17
0
Служител в АПИ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
За второкласната пътна мрежа винетки не се изискват в ЕС. Общинските пътища се поддържат от "Местни данъци и такси" и по-специално от "Данък МПС". Винетките са за автомагистралите. Засега само в България и Румъния искат винетки за общинската мрежа, в разрез с общите правила.
20
0
зъл (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ако можеш - посочи номера на това решение. На много хора може да им бъде от полза! Добре е да го знаем и да си търсим правата, ако изобщо са ни останали такива...
19
2
Mercenary (преди 9 месеца)
Рейтинг: 31775 | Одобрение: 10465
Да се шиба в ануса този измекяр! С решение на общинския съвет са отменени винетките до "Панорама" на Златните, до гробищата, както и по крайезерния път до "Варна-Запад"!
18
2
Iva (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нека и кмета и агенцията да кажат, след като по път без винетка поради ремонти /Виница/ не можеш да се прибереш в дома си, това значили за по лесно да си купим вместо винетки хеликоптери например ?. Единсвеният път до Виница и Траката е по пътя за Златни пясъци, имаш административен адрес, вписан в личната ти карта и който се обслужва от всички инстанции, а сега излиза, че живеем извън Варна. Мисля, че в момента някой нарушава правата на гражданите да не  възпрепятвант достъп до имотите им. Все пак е хубаво да си отстояваме правата и да искаме отговори на конкретния казус. ИСКАМ ДА ЗНАМ АЗ ЖИТЕЛ НА ВАРНА ЛИ СЪМ ИЛИ НА С.О. ?
17
0
12321 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
виметна такса - това нещо свързано с вимето на Лилянка ли е?
15
2
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 42223 | Одобрение: 21843
цялата система с отпечатването на свинетките е една пълна простотия корупция мърлящина като се почне от безмисленото лепене по стъклата и се стигне до съмнителните поръчки за милиони на разни частни фирми, които съществуват само благодарение на тези поръчки. Защо не е директно с СМС? Толкова ли е сложно, толкова ли са прости и изостанали в министерството или просто няма как да се краде като навлязат нови технологии. 
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
11
0
... (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Има и други подобни абсурди в съседни общини. Например в Девня, поради разпокъсаността на града, връзката между кв. Повеляново и другите квартали е по републиканската пътна мрежа. И следователно ако искаш да отидеш до друг квартал от същия град трябва да си с винетка. Проблемът е, че ако дадената община успее да прехвърли съответния пътен участък към общината, последващата подръжка също става за нейна сметка. 
2
16
bg 2016 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
TOVA E DOBRE ZA HAZNATA, NE KVICETE GADOVE,AMI SI KUPETE VINETKA, VSE ŠTE HODITE PO AUTOBANA NJAKADE,   ZAŠTO SE PACITE TAPUNGI.
28
1
НИКИ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 МОШЕНИЦИ, ТОВА СИ Е ЧИСТ РЕКЕТ ЗА ТЕЗИ КОИТО ЖИВЕЕМ С ПОСТОЯНЕН  АДРЕС ВЪВ ВИЛНИТЕ ЗОНИ.  ОТДАВНА  ДО СП. МАРЕК СЕ ПЪТУВА С БИЛЕТ ОТ 1 ЛВ КАКТО СЕ ТАКСУВА В ЧЕРТИТЕ НА ГРАДА ВСЕКИ  ПЪТНИК.  АКО НЯКОЙ ЖИВУЩ ВЪВ ВИНИЦА ПОЖЕЛАЕ ДА ОТИДЕ НА ПЛАЖ В СВЕТО КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА  ИЛИ КАКТО МУ КАЗВАМЕ  ДРУЖБА ТРЯБВА ДА ИМА ВИНЕТКА. ВИЕ ТОТАЛНО СТЕ ИЗПЕРКАЛИ БЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ.  МАЙ  СА ВИ ПОСТАВИЛИ ЗАДАЧА ДА ИЗГОНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ И ТЕЗИ КОИТО ВСЕ ОЩЕ СА ОСТАНАЛИ ТУК. 
29
0
Kancho (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Т.е. ако ида до Дружба през Виница няма да ми трябва винетка, а ако мина през Почивка ще ми трябва... :dizzy:
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама