Пеканов: ЕК отпуска 2.7 млрд. лв. на България по Плана за възстановяване

07.11.2022 / 14:39 1

Кадър Нова Тв

Добра новина за България от Брюксел.

България получи одобрение по първото плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. То е в размер на около 2,7 млрд. лв. безвъзмездни средства. Това съобщи на брифинг вицепремиерът Атанас Пеканов. 

“Изключително горд и доволен съм да заявя пред вас, че както обещаме, първото плашане по Националния план за възстановяване и устойчивост получи одобрение от ЕК в рамките на служебния кабинет. Преди броени минути ЕК информира, че е финализирала и дава одобрението си за положителната предварителна оценка на първото плащане по Плана”, заяви Пеканов, пише nova.bg.

“Рекордно бързо беше придвижена нашата позитивна оценка от страна на ЕК. Това е ключова крачка за България в рамките на Плана. Така можем да спрем със спекулациите, че няма да получим пари от ПВУ, че сме се забавили или че не се справяме добре”, допълни той.

Според Пеканов обаче успехите не трябва да ни карат да се самозабравяме, а да ги използваме за мотивация. „Работата по ПВУ трябва да се ускори и да се мотивира от този успех“, подчерта той и добави, че плащането по ПВУ се основава на резултати и България се справи с първата стъпка, като днес получаваме удостоверение, че това се е случило.

Вицепремиерът по управление на европейските средства уточни, че с днешното одобрение получаваме около 23% от целия план. Предстои съгласуването на това решение от Икономическия и Финансов комитет, където всички страни членки трябва да одобрят това първо плащане. “Там не очакваме никакви проблеми, тъй като не е имало такъв прецедент към момента”, заяви вицепремиерът.

Очаква се парите да бъдат преведени по сметката на Национален фонд в следващите 3 седмици.  “Тези средства ще се ползват за инвестиционите проекти по Плана - МРРБ, Министерство на транспорта и МОН”, посочи Пеканов. 

Той отрече спирането на въглищните централи да е едно от условията за получаване на втория транш, но потвърди, че именно енергийна реформа е последният, от общо 22 закона, който все още не е изпълнен.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Ванката (преди 3 месеца)
Рейтинг: 22858 | Одобрение: 5093
Управляващите искат да откраднат едни парици ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама