Пенсионери си плащат тока с безценни пушки от Руско-турската освободителна война

23.09.2016 / 08:18 0

Снимка Булфото, архив

Пенсионери, чиито предци са участвали в Руско-турската освободителна война, си плащат тока с пари от продажбата на пушките на роднините си. Това съобщиха от колекционерски организации, които издирват в опит да го запазят малкото останало автентично оръжие от този период. Според тях хора, които изкупували, а после препродавали старите пушкала - най-вече от марката „Крнка“, давали по не повече от 50 лева за запазен екземпляр, съобщи "Монитор".

Тъй като оръжието е произведено преди 1900 година, то не подлежи на регистрация в КОС и на практика е безполезно, а и съхранението и търгуването с него не е незаконно. При добра реставрация обаче цената му

може да достигне до няколко хиляди лева

твърдят запознати. Именно заради това прекупвачи-антиквари обикаляли селата в България, както и манастирите, където все още се съхранявали подобни пушки. В църковните храмове, най-вече в планинските области, има уникати – както на огнестрелни оръжия, така и на много добре запазени саби и ножове, разказват експертите.

„Знам за пенсионери, които са ги държали с десетилетия на таваните си. Когато обаче някой дойде при тях и им предложи пари, те веднага се съгласяват, а после с парите си плащат тока или лекарствата. Свещеници пък съвсем тайно изнасяли изключително запазени оръжия, както и така популярната „Крнка“, за които биха им завидели и от НИМ и са ги продавали за жълти стотинки“, обяснява колекционер, пробващи се да запазят

„Крнка“ е една от най-красивите пушки от тази период, като у нас има много запазени такива, пише още "Монитор". Според историци, оръжието е създадено от чеха Йосеф Крнка и е намирало приложение в армията, като е била на въоръжение най-вече в руската армия в Руско-турската освободителна война. „Крнка“ се ценят и от руски колекционери, което налага и да са толкова търсени“, разказват историци.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама