Пенсионерите във Варна ще ползват безплатен интернет

17.04.2019 / 19:26 5

Снимка Булфото, архив

Членовете на ПК „Социални дейности и жилищна политика“ дадоха съгласието си да се осигури безплатна интернет връзка в пенсионерските клубове, като окончателното решение ще бъде взето от Общинския съвет. Съветниците дадоха също положително становище за увеличаване на годишната издръжка на пенсионерските клубове, в които са организирани певчески и/или други художественотворчески самодейни колективи. Всеки клуб ще получи по 200 лв. повече за пътни разходи на самодейците при участието им в изяви извън територията на общината, като сумите ще се изплащат след представяне на съответните отчетни документи, предаде Нова Варна.

Според вносителите на предложението общата стойност на разходите за осигуряване на интернет и за увеличението на издръжката на пенсионерските клубове няма да надхвърли 10 000 лв. за година, но ще се подобри социалният живот на възрастните хора. На днешното си заседание членовете на комисията одобриха също отпускането на еднократни социални помощи за 133 варненци на обща стойност 38 750 лв. Сред тях са четири деца, лишени от родителска грижа и сираци, които ще получат по 500 лв. за абитуриентския си бал.

Съветниците приеха и Годишния план за развитие на социалните услуги в община Варна за 2020 г., в който са включени общо 83 услуги. Част от тях, които досега са били финансирани със средства от общинския бюджет, ще станат държавно-делегирана дейност. Това ще спести на местната хазна около 1 млн. лева, стана ясно на заседанието. По време на дискусията бе изтъкнато, че част от социалните центрове в общината работят много над капацитета си.

По тази причина съветниците възложиха на социалната дирекция в Община Варна да направи анализ колко от центровете имат листа на чакащите и какви са възможностите за дофинансиране. Предложено бе там, където капацитетът е надвишен с над 20%, общината да отпусне допълнителни финансови средства. Евентуално решение ще бъде взето на по-късен етап след разглеждане и обсъждане на направения анализ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
9
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
2
14
n eXu s (преди 4 месеца)
Рейтинг: 168430 | Одобрение: 22745
Малко ли луди и дебили пишат в нета, а сега и разни изтрещяли старчуги фа почнат да плюят???????
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама