Пенсионерка дари 10 000 лева за паметник на Васил Левски

24.07.2015 / 08:43 2

Пенсионерка от Мездра дари 10 000 лева за паметник на Васил Левски, съобщи БНТ. Това са спестяванията на жената след 40 години трудов стаж, но за нея монументът се е превърнал в лична кауза. С помощта на местната община и стотици други дарители бюст-паметникът на великия българин вече е факт.

След четири години упорита работа и борба със скептицизма на някои свои съграждани, дарителката Пенка Георгиева и създаденият от нея инициативен комитет видяха с очите си как се сбъдва тяхната мечта. "Чувам сега някои да казват: тя не е съвсем наред, да даде толкова много пари. Други пък казват: имала-дала. Пък аз съм ги дала от сърце и душа, защото знам, че щом съм обещала – трябва да изпълня", казва Пенка. 

Пенсионерката смята, че паметник на Левски трябва да има във всеки български град. Апостола на свободата е пряко свързан с този край, защото в околните села е основал 5 революционни комитета. В събирането на помощи се включили и ученици, които не се отчаяли, дори когато неизвестни откраднали от училището кутията с даренията.

"Благодаря на всички, които повярваха в мен и моята кауза и ме подкрепиха в тази битка. Сега съм щастлива, че доведохме нещата до успешен край и че го има този паметник, когато ние нужно да отидем, да се поклоним на Апостола и неговите святи думи", допълва Георгиева.

Дарителската мечта на Пенка Георгиева продължава – сега тя събира съмишленици, за да се постави паметна плоча на големия писател и родолюбец Николай Хайтов на фасадата на местното читалище, предаде "Блиц".

Кадри: БНТ


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
niama znachenie (преди 5 години)
Рейтинг: 712 | Одобрение: 347
поклон за постъпката...ама онези тикви горе в парламента нямаха ли за даване...имат да дават за нови коли хиляди ,а за такива неща,изобщо за държавата все няма...
1
2
zakluch (преди 5 години)
Рейтинг: 30873 | Одобрение: 5693
Евала! Дано даде пример и повече хора да сторят подобна добрина ... 
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама