Пет български региона са сред най-бедните в ЕС

27.02.2019 / 22:54 2

Българският северозападен регион е на последно място в ЕС по регионален брутен вътрешен продукт, изразен в стандарти на покупателната способност на населението.

Българският северозападен регион е на последно място в ЕС по регионален брутен вътрешен продукт, изразен в стандарти на покупателната способност на населението.

По данни за 2017 г. той е бил 31% от средното за ЕС, показват данни на Евростат.

Най-богатият регион е Вътрешен Лондон – Запад в Обединеното кралство (626% от средното за ЕС).

Наблюдават се големи разлики в ЕС и в самите държави членки.

След Северозападна България (31% от средното за ЕС) най-ниско в класацията са Майот във Франция и Северен-Централен в България (и двата региона с 34%), както и Южен-Централен (35%) и Североизточен (39%) отново в България (35%).

Следват румънският Североизточен регион (с 39%) и българският Югоизточен регион (с 43%).

Сред 20-те региона с БВП на глава от населението под 50% от средното за ЕС пет са в България, по четири в Гърция и Унгария, три в Полша, по два във Франция и Румъния.

В тези 20 региона живеят 22.9 милиона души.

Водещите в класацията след Вътрешен Лондон – Запад са Люксембург (253%), Южна Ирландия (220%), регионът на Хамбург в Германия (202%), регионът на Брюксел в Белгия (196%), Източна и Централна Ирландия (189%) и регионът на Прага в Чехия (187%).

Има 21 региона с БВП на глава от населението с 50 или повече процентни пункта над средното за ЕС – пет в Германия, по два в Ирландия, Австрия, Холандия и Великобритания и по един в Белгия, Чехия, Дания, Франция, Словакия, Полша, Швеция и Люксембург.

В тези 21 региона живеят 52.3 милиона души.

***Източник: www.dnevnik.bgЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Евстати (преди 4 години)
Рейтинг: 3628 | Одобрение: 1983
Къде са статистиците сега, нали Северозапада беше задминал дори Варна, нали беше на второ място след София..... Пълни шебеци, хората не са като вас и не лъжат като вас, засрамете се!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама