Пет музея във Варна са достъпни за хора с увреждания

20.09.2023 / 08:55 0

снимка Булфото

Пет музея във Варна вече са достъпни за хора с увреждания - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир, съобщиха от Общината.

Демонстрация на механичния подемник, предназначен за инвалидни колички, и на мултимедиен дисплей със сензорно управление, който замества физическото посещение на горните етажи на сградите, бе направено на 19 септември в Етнографския музей.

На събитието присъстваха заместник-кметовете на Община Варна Ралица Герасимова и Коста Базитов, директорът на РИМ-Варна Игор Лазаренко, на Карин дом Борислава Черкезова, на Общинския детски комплекс - Монка Николова, представители на различни интуиции и посетители, предаде Дарик.

Това са стари сгради, които изискват много усилия за промяна на пространството. Затова създадохме и виртуални турове, които да бъдат атрактивни и да представят информацията по достъпен начин.

"Те са на български и английски езици и могат да се наблюдават на екран, който може да се придвижва в пространството", обясни Деница Йорданова, която отговаря на проектите в РИМ-Варна.  

"Поздравявам целия екип на Регионалния исторически музей за този проект. Крайно време е варненските музеи да влязат в ерата на технологиите и да привличат все повече" публика, каза зам.-кметът Ралица Герасимова.

Тя допълни, че Община Варна работи много добре с музея и всяка година се финансират разкопки и изследвания, като през тази година са отделени средства за Раннохристиянската църква край село Звездица и за Варненския халколитен некропол.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама