Пет снежни снаряда и циклон-чудовище бушуват из Европа, а на Балканите и в България...

23.01.2019 / 07:36 0

Снимка Булфото

След сравнително сухото и малко по-топло от нормалното за разгара на януари и на календарната зима десетдневие, финалните 10 дни на Голям Сечко, които обикновено са най-мразовити, засега се очертават като малко по-динамични, но без съществено застудяване, поне до 25.01., пише meteobalkans.com.

Плахо застудяване, южняци, ново застудяване от късноесенен тип и два циклона

Изгледите за затопляне във височина ще достигнат апогей в четвъртък с температури по-скоро характерни за ранна пролет, поне във височина и преобладаване на южняци, по-осезаеми над Източна България, преди в четвъртък около обяд да започне пренос на по-студен въздух от запад-северозапад, предаде Блиц.

Но засега изгледите са за съвсем символично застудяване, което по-параметри е по-скоро сходно с това, което ни застигна в средата на ноември, от късноесенен-раннозимен тип.

С температури от -5 -6 градуса във височина и то само в Западната Дунавска равнина и прилежащия Предбалкан. Доминация на южняци, плахи застудявания, по-скоро от есенен тип, това за момента e в 120 часовия период, през който моделите са сравнително точни що се отнася до температурите, а за валежите – до не повече от 72 часа.

В момента страната ни попада в североизточната периферия на обширна област на ниско налягане с център на Балеарските острови. Над източната част на Влашката низина и Бабадашката планина, се е образувал плитък циклон, който създава условия за слаби валежи над Средната Дунавска равнина и Предбалкана.

Обширният средиземноморец се изтегля на изток, но от северозапад се спуска студен въздух

Балеарският средиземноморски циклон ще се изтегля бавно на изток към Тиренско море и утре в следобедните часове ще е южно от остров Сардиния.
Но у нас няма да вали от него, тъй като атмосферното налягане от северозапад ще се повишава леко и навлиза по-студен въздух, а циклонът не е толкова мощен, за да противостои на този процес, ще доминира ниската облачност.
Над Рило-родопския масив, Стара планина и Средна гора трябва да е ясно утре, както и над крайдунавските низини и там е възможно слънцето да се показва.

Преносът на по-студен въздух от северозапад ще е толкова плахо, че температурите в Дунавската равнина се очертава да останат около и по-високи от средните за Голям Сечко и ще варират между 3 и 6 градуса, по-студено в източната част на равнината.
На юг от Балкана студът изобщо няма да успява да се домогне, дори над Родопите следобед ще се формира топло ядро и въпреки облаците е възможно да стигне до 8-9 градуса в Горнотракийската низина.

От топлото ядро и по Струма и Места може да стопли, колкото в Тракия.

Циклонът задълбава над Тиренско море, сняг в Западна България

Средиземноморецът ще започне да задълбава и валежни зони от него ще достигат и България – слаби снеговалежи са възможни над Видинската низина, Рило-Родопския масив, Средна гора и над по-високите части на Осогово, снежната граница на юг от Балкана се очертава да е на около 1200-1300 метра.
Но ще са по-скоро несъществени и без стопанско значение, в рамките на 1-2 литра. По-съществени са възможни до малките часове на сряда единствено над Беласица и Видинската низина – от сняг и крайните западни части на Дунавската равнина.

Температурите ще останат почти без промяна, над Източна и Централна България се очертава да е по-топло, отколкото в понеделник, тъй като ще полъхва слабо от юг-югоизток.

В Дунавската равнина ще е меко и дори топло като за последната декада на януари, единствено на запад от долината на Искъра или същинският северозапад минималните ще са по-ниски в рамките на 1-2 градуса и ще превалява сняг, а е възможно локално и да останат под нулата.

Полярно нахлуване прави мощни снежни циклони, у нас южняци и затопляне в сряда

Атлантически циклон с център в близост до Фарьорските острови, северно от Шотландия и южно от Исландия, ще създаде класическа обстановка, която се описва и в учебните по география.

Трансформиран студ от Грендландско море ще се спусне към Лигурско море и в Генуезкия залив ще образува 2 мощни снежни средиземноморци, чиято съдба към момента моделите преизчисляват.
Но към момента е ясно едно – снежна покривка освен западно от река Искър и най-вече във Видинската низина и Западния Предбалкана, поне до петък следобед не се очертава да натрупа.

Снежна покривка ще има и от северния край на Калоферската планина – Средния Предбалкан, но все пак да не забравяме и голямата надморска височина, достигаща до 1500 метра на първенеца във Васильовската планина.

В долината на Струма също може да понатрупа много тънка снежна покривка, а по Места – Гоцеделческото поле и нагоре по течението по Разлог снежна покривка все още има и е над 10 см.

Когато в Западна Европа застудява, на Балканите рязко се стопля, циклонът ни застига

В сряда по обяд ще се озовем в източната периферия на дълбок средиземноморски циклон и над почти цялата страна ще духа южняци, с посока юг-югозапад, по-осезаеми на изток, като по морето и в източните крайдунавски равнини като Русе ще стопля до 15 градуса.
Има вероятност 23.01 да оспори титлата на Андоновден като най-топъл ден на януари 2019. По долината също ще духа топло, но с една идея по-слабо, отколкото на изток.
В Тракия също ще достига до 10-11 градуса. По-хладно се очертава да е единствено на северозапад, може би западно от Огоста с максимални под 5 градуса.
В следобедните часове в сряда от юг-югозапад ще започнат валежи от дъжд. Родопите за втори път през януари ще ги валят дъждове, както и в Беласица, снежната граница ще се вдигне до мартенски назначения – 1400-1500 метра.
С тези южняци и 14-15 градуса, ако не и по високо. Валежите от дъжд бързо ще напредват на север по долината на Струма към Софийското поле и преди полунощ ще достигнат до Западната Дунавска равнина.
Циклонът по това време ще се установи в близост до Южна Тесалия, при Пагасентийския залив, като след полунощ в четвъртък ще се отправи на север към Солунското поле.
От запад-северозапад ще се спусне малко по-студен въздух и над Западната Дунавска равнина е възможно да завали сняг. Но над останалата част на страната топлото ще продължи да доминира.

Южняците продължават, циклонът в Тиренско море се превръща в чудовище

В четвъртък навлизането на малко студен въздух от северозапад валежите ще обръщат в сняг и в Софийското поле може да повали, както и над Пернишката и Брезнишката котливина.

Глобалният модел ГФС залага на дъжд в столицата в четвъртък, а регионалният ИКОН държи на сняг. Но по-съществени ще са валежите над Западна България – главно по средното течение на Струма и Софийското поле и на север през Западна Стара планина до Дунав и от Беласица до Осогово на север.
Европейският модел също държи на високи температури в Софийското поле за четвъртък по обяд – около 5-7 градуса и продължаващи южняци и до 15 градуса при устието на река Русенски Лом. На запад по-хладно, но много по-топло от обичайното.
Полярният циклон ще дълбае в Тиренско море и в ранния следобед в четвъртък според евромоделя трябва да достигне до рекордните 969 хектопаскала в ядрото, истинско чудовище, а и ние все тъй оставаме периферия.

Средиземно море буквално ще се превърна в инкубатор за циклони, но циклонът-майка ще е този над Тиренско море, който след круизи из Тиренско море и малко в юг-югоизточна посока към Сицилия, едва в петък следобед ще се отправи към Балканите, на 25.01, и ще премине не покрай нас, а направо през нас, във вечерните часове.

Вероятност за обилни снеговалежи в планините – до 75 см нова снежна покривка

В следващите 72 часа по ски курортите може да повали символично – най-много в Полежанското странично било на Пирин до 25 см, тоест по пистите над Добринище и хижа Безбог, по-символични от 10-15 см са очакваните в подножието на връх Снежанка и под Мечи чал.
Но с очакваните валежи от серията циклони е възможно да натрупа доста солидна снежна покривка, по пистите над Боровец, Банско и Добринище общо снежната покривка е възможно да надмине 200 см, което не може да стане от циклона около Ивановден.
Все пак засега циклонът, макар и дълбок, не се очертава да е много богат на влага, така че е възможно и да не вали толкова обилно, а и тези южняци не се знае колко ще вдигнат границата, но повече от 1500 метра едва ли, нагоре ще е сняг.
Пампорово и Мечи чал са рискови, тъй като са под 2000 метра и е възможно с тези южняци да загубят от снежната покривка, макар и ГФС до 132 часа им обещава над 50 см сняг.

Сняг, гръмотевици и южняци, циклонът-чудовище минава през България

С наближаването на циклона от северозапад ще започне да се спуска студен въздух, над Западна България ще завали сняг и същевременно, поради силата му ще се създадат условия и за гръмотевични бури – над Родопите, над Ардинския дял, Беломорски проход и Руен планина, до Ксантийското поле.
По целия периметър от Славянка на юг до Дунав на север ще има условия за бури. Южняците на изток се очертава да продължат, а на запад температурите ще паднат. В Софийското поле към 20 часа в четвъртък температурата се очертава да е около 1 градус, достатъчно студено, за да вали сняг.

Циклонът-майка започва да се разпада и разрушава в петък, нахлува крехък студ

Според глобалния модел ГФС обаче се очертава да продължи да вали, най-интензивно над Родопите в петък по обяд, температурите ще останат високи като за последната и най-студена десетдневка на януари, като достигат до 10 градуса на юг от Балкана, а на север ще по-малко по-студено – от 3 до 6 градуса.

Спиране на валежите в неделя, слънцето се показва

В неделя се очертава атмосферата да се поуспокои след полярното нахлуване, което се очертава да превърне Средиземно море във врящ котел, от който се раждат циклони. Във височина ще има малко студ, но сравнително крехък и температурите ще варират от около 7-8 градуса в Тракия до 3-5 на север от Балкана и по Струма и Места.

Затопляне в последните дни на януари

Крехкият студ, който ще установи доминация над атмосферата на страната в събота, ще започне да изтънява още в неделя и в понеделник, последният на януари 2019, температурите на 1500 метра се очертава да надминат нулата и съответно максималните ще се вдигнат още малко.
Това е разбира се, хипотетично, все пак има повече от седмица до тогава. А именно в края на януари рискът да задуха от Сибир и да докара същинският апогей е най-голям.

Все пак да не забравяме, че най-студената зима на 21-ви век започна на 26.01.12 и достигна пик на 1.02.12 с -24 в Пловдивското поле, най-ниската температура за новия век.

Още по-топло на 29.01

В последния вторник на Голям Сечко се очертава по-често облачно и с максимални до 15 в долната част на средното течение на Марица – Първомай, Харманли, Свиленград и по Тунджа – Елховското поле, по-хладно в Дунавската равнина.

Дъждовен циклон като за финал на януари

В сряда се очертава да повали дъжд над Родопите, над Тракия и по диагонал – над Източната Дунавска равнина, температурите във височина ще достигат до 4 градуса над Средната Дунавска равнина, а на югозапад ще се установи малко по-студена въздушна маса, но много по-топла от обичайното.
Максимални температури от 9-10 градуса в сряда над Тракия и на север от Балкана, по-хладно по Струма и Места до 5-6.

По-топло от обичайното и без съществени валежи до 5 февруари

Изгледите в далечните срокове на модела са от края на февруари до 5.02 температурите да останат без съществена промяна, като на 5.02 са възможни валежи от дъжд над цялата страна, а максималните да достигат до 14-15 градуса.

Моделът рисува приблизително идентичен сценарий, като за зима 2017/2018 г. топъл финал на януари и докато миналата зима все пак след 20-ти януари имаше по-съществено застудяване, тази година, поне според последното обновление се очертава да духат южняци до 25-ти и след кратко застудяване, от 28.01 отново топлото да доминира.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама