Петър Янков, ТВ МЕТ: Идва още сняг

30.12.2014 / 16:28 7

Интервю на Светла Каролева, "Монитор"

- Г-н Янков, снегът в София ни затрупа, каква е обстановката в страната?

- Метеорологичната обстановка в страната е доста динамична. В момента на запад от Пловдив, чак до Перник, има сняг. На изток от Пловдив – няма снеговалежи. Там вали дъжд, като валежите ще продължават и през нощта и в Източна България вече ще завали сняг. Със силни северозападни ветрове в страната нахлува студен въздух и поледиците ще са налице. Днес обстановката в Източна България ще бъде сложна въпреки слабите снеговалежи пътищата ще са заледени.

 

- Какво ще бъде времето на самата Нова година?

- Днес и на 31 декември ще има значителна облачност, с превалявания от сняг главно в Източна България. През нощта на 31 декември валежите ще спират в цялата страна, но времето ще се задържи студено за сезона. Температурите в сутрешните часове на 30 и 31 ще бъдат между минус 15 - минус 10 градуса. А когато вече отбелязваме края на 2014 г. и началото на новата 2015 г., живакът ще падне до минус 11, минус 8 градуса.

 

- Това означава, че хората, които ще посрещнат Нова година на площада, доста ще постудуват.

- Все пак няма да вали сняг, ще е приятно студено. Любителите на посрещането на открито ще трябва да са облечени по-добре и да се движат и танцуват малко повече. Много студено, с температури от минус 20, минус 15 градуса ще бъде и по високите части на планините. Затова не препоръчваме планински туризъм  до първи януари .След това времето започва постепенно да се затопля. Първите дни на Новата година ще бъдат много подходящи за любителите на белите спортове. В Банско снегът вече е около 80-90 см, в Пампорово над 60 см, така че ще има естествен сняг за всички любители на ските, сноуборда и т.н. Аз им препоръчвам, тъй като екипировката против измръзване е доста скъпичка, да се съобразят с прогнозата за времето и да си направят план за практикуване на всички зимни спортове, но след 1 януари.

 

- Студено ли ще е по Йорданов- и Ивановден?

- На 4 януари отново студен фронт ще премине над страната и той ще донесе нови валежи от сняг. Следва един период от време със затопляне, макар и слабо, и следващите валежи ще са вече след Ивановден, между 8 и 11 януари. Ще има и чувствително понижение на температурите. Първата половина на януари ще бъде с много динамично време, с валежи около 4-ти и между 8 и 11 януари.

 

- Какви минусови температури ни очакват през януари?

- При застудяването около осми и 11 януари температурите ще са между минус 17, минус 8 градуса. Все пак януари е най-студеният месец, в края на краищата трябва да усетим зимата.

 

- Дали валежите ще са повече и през целия месец?

- Сегашната обстановка е по-сериозна и с повече валежи, тъй като над страната преминава средиземноморски циклон. Той ще бъде последван от атлантически нахлувания от запад. Те ще донесат повече валежи в северните райони. Но една средна покривка от порядъка на 10-15 сантиметра ще има в дните, които вече изброих. В момента тя е от 20 до 25 см в Западна България, от 10 до 15 – в Северна, а в южната част на страната в момента сняг няма. Валежите през януари ще донесат допълнителна снежна покривка от порядъка на 10-15 см.

 

- Тротоарите в столицата почти не са разчистени, какво е вашето впечатление?

- Аз пътувам почти непрекъснато от Перник до София и трябва да ви кажа, че досега често закъсвах, а пък вчера, за моя радост, всичко беше почистено. Но обстановката по пътищата е много сложна и всички шофьори трябва да внимават. Тези, които тръгват на път, да се запасят с повече гориво, течност за почистване на стъклата, вериги. Всичко трябва да бъде налице. Трябва да се изпълняват четирите „п” - предварителната подготовка предотвратява провала. Това е девизът на Военновъздушните сили.

 

- Има ли опасност хора да замръзват на пътя. В Япония паднаха снегове с височина два метра.

- Ние при снежна покривка от 25 см се объркваме, какво остава за два метра. Нека хората да са информирани, че и в нашата южна съседка Гърция ще усетят дъха на зимата. Там също се очакват снеговалежи. Трябва да знаете, че съседите изпадат в ужас при сняг от 5 см. Всички наши сънародници, които ще поемат към Гърция по време на новогодишните празници, трябва да имат предвид, че там ще има сняг и температурите ще са ниски.

 

- По-мека или по-сурова ще е тази зима в сравнение с миналогодишната?

- Засега се очертава по-динамично време и по-хладен януари. След това очакваме затопляне на времето. През февруари и март ще е сравнително по-топло. Вече ще се усеща идването на пролетта. Валежите ще са около нормите. Очертава се една по-топла втора половина на януари, когато обикновено са по-студените дни. И според дългосрочните прогнози се очаква по-топло време, така че ще прескочим хладните януарски дни.

 

- Зимата няма да е полярна, както предвиждат ваши руски колеги, така ли?

- Допреди десетина дни средните дългосрочни прогнози бяха за студен и сух януари, сега обстановката се смени. Така че аз съм длъжен да ви кажа последните данни за климатичните особености на зимата. Очакваме по-топла втора половина на януари. При дългосрочните прогнози процентната сбъдваемост все пак е по-малка, нали.

 

- Постоянно говорим за глобалното затопляне или застудяване, накъде според вас отива климатът на Балканите?

- В краткосрочен план влиянието на глобалното затопляне на Балканите се изразява в увеличаването на валежите и с една по-мека зима. Общо взето до 2080 г. учените са изработили различни сценарии на развитие на времето, според които сушата и затоплянето ще продължат, което не означава, че няма да има и проливни валежи. Най-застрашени ще бъдат Добруджа и Югоизточна България, Странджа. Събирането на вода ще бъде едно от най-адекватните решения за България. Трябва да има както вода за напояване, така и в язовирите. Нашите съседи също се нуждаят от вода, но те нямат възможност да направят големи водоеми. Ние имаме такава възможност и трябва най-рационално да я използваме, защото водата ще се продава. Тя ще бъде и много ценна. При всички случаи събирането на големи количества вода е приоритет по време на глобалното затопляне за страната ни. При нас температурите варират от минус 20 до плюс 40 градуса. Светът е шарен. Ще продължат да се редуват аномалиите между Запада и Изтока. Когато в Западна Европа вали, при нас е сухо, и обратното.

 

- Защо понякога вашите прогнози се разминават с тези на НИМХ-БАН?

- Има разлики, защото ние работим по американски модели, а пък НИМХ-БАН работят предимно с френски модели.

 

- Каква е разликата между двата модела?

- Разликата между двата модела е като да караш американска или френска кола. Който е карал американска кола, знае какво означава това. Американските прогнози са едни от най-квалитетните и обслужват военновъздушните сили. Ние като частен център, понеже не ни дават субсидии, не сме задължени да ползваме моделите на европейските страни.

 

- Нормално ли е в края на годината да се случват катастрофични събития? Имам предвид изчезването на поредния самолет от радарите на контролните системи. Това случайно стечение на обстоятелствата ли е?

- По цялото Северно полукълбо декември месец е един от най-динамичните. Хората много пътуват, движението се натоварва, също така се натоварва и летателният състав. Всичките обслужващи инстанции също работят на един претоварен режим. Така както са в сила всеобщите закони на Мърфи, точно по това време стават катастрофи, защото в края на краищата субективният фактор при много от тези катастрофи е решаващ.

 

- Не е ли виновно лошото време?

- Времето наистина е лошо, но дори и да е неблагоприятно, пилотът трябва да изпълни полета. Диспечерите му казват: ”Лошо е времето”, той отговаря: „Вдигам на 11 хиляди метра”, явно за да прескочи някакви градоносни облаци. Затова, за да изпълни полета, за да не прехвърля пътниците и т.н., пилотът понякога рискува. Тук се намесват много фактори. От една страна е лошото време, с много циклони, а другата е престараването и пренатоварването на екипажите на самолетите в последния месец на годината.

ВИЗИТКА:

Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив

Завършил е Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - специалност метеорология

Има 13 години опит като синоптик във Военновъздушните сили

В момента е управител на метеорологичния офис на ТВ МЕТ


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
444 (преди 8 години)
Рейтинг: 368 | Одобрение: -42
2
2
Варненецът (преди 8 години)
Рейтинг: 440 | Одобрение: 165
Сняг в Гърция вали само в Солун и около границата до България. В Атина сняг ще видите като цъфнат налъмите!!! И в момента в Солун е минус 1 - а в Атина +10 градуса.
1
7
Мода Стил (преди 8 години)
Рейтинг: 1461 | Одобрение: -729

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама