Петролната асоциация срещу разкриването на доставните цени на горивата

17.03.2019 / 17:34 8

Българската петролна и газова асоциация отново се обяви срещу изискването от 1 април на касовите бележки за покупка а гориво да се посоча и доставната цена на продукта. Според тях разкриването на таз информация може да доведе до антиконкурентни практики, а спазването на новото изискване ще затрудни работата на бензиностанциите, съобщава "Mediapool".

"Разбираме, че въпросите, свързани с цените на течните горива, са обект на голяма обществена чувствителност и сме ангажирани с всички мерки, целящи да подобрят информираността на потребителите. В същото време нееднократно сме изразявали притесненията си относно влизането в сила на изискването за нови реквизити на касовите бележки от 1 април т. г., както е предвидено в измененията на Наредба № Н-18 за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин", пише в становището.

"Публичното оповестяване на чувствителна за конкуренцията информация, каквато е доставната цена на горивата, би могло да доведе до предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията. Посочването на доставната (покупната цена) в касовите бележки би довело до разкриване на чувствителна ценова информация, така че всеки един от участниците на пазара на всички нива ще има информация за цените, по които всички негови конкуренти купуват горива и би могъл да използва тази информация за антиконкурентни цели, които не са в интерес на крайния потребител, посочват от асоциацията.

От петролната и газова асоциация посочват още, че посочването на доставната и крйната цена в касовите бележки може да подведе потребителите, че разликата между двете стойности е печалбата на търговеца.

Според организацията има и решение на Комисията за защита на конкуренцията, което подкрепя тезата им. Като аргумент се посочва и становище на международна адвокатска кантора, според която подобна практика няма в други европейски страни.

"Всичко това ни кара да се опасяваме, че няма да можем да функционираме нормално и създава риск пред бъдещи инвестиции на членовете на БПГА. Изправени сме пред избора да не спазим една или друга разпоредба, което ни поставя в абсурдна ситуация. Поради това настояваме за отмяна на визираните текстове от Наредба № Н-18", предупреждават от организацията.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
5
n eXu s (преди 6 дни)
Рейтинг: 17571 | Одобрение: -9039
Е как защо - за да може такива неудачници като Дъртия или Стефчо да реват, та се късат Усмивка
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
4
1
ДИВАКА (преди 6 дни)
Рейтинг: 12033 | Одобрение: 2988
БИЗНЕСМЕНА СТОЯНЧО..ЕФТИНОТОТО ..ВСЪЩНОСТ Е ЕВТИНО.. АМА ТИ СИ КРУПЕН БИЗНЕСМЕН И ТАКИВА ГРЕШЧИЦИ СА ТИ ПРОСТЕНИ..  ИзплезванеУсмивкаУхилен
1
7
стоян (преди 6 дни)
Рейтинг: 54 | Одобрение: -106
Това не може да стане - купувам възможно най ефтино и продавам на драницата, която пазара поема! Другото е комунизъм! Защо конкурента трябва да знае моите усливия при даден снабдител?
6
1
ДИВАКА (преди 6 дни)
Рейтинг: 12033 | Одобрение: 2988
ГЛУПОСТИ ..АКО МИ Е НОРМАЛНА НАДЦЕНКАТА..КАКВО ДА КРИЯ..НО ТУКА Е МЪТНО..  ИзплезванеУсмивкаУхилен
1
10
n eXu s (преди 6 дни)
Рейтинг: 17571 | Одобрение: -9039
Всеки си определя сам надценката - свободен пазар сме. Като не ти харесва - не купуваш. Никой не може да ме задължи да му казвам цената, на която съм си купил стоката преди препродажба.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
7
2
ДИВАКА (преди 6 дни)
Рейтинг: 12033 | Одобрение: 2988
ГУЗЕН ,НЕ ГОНЕН БЯГА..ПРЕДИ ВЕТРЕЦА...Изплезване:devil:Ухилен
13
2
gugutka (преди 6 дни)
Рейтинг: 36965 | Одобрение: 16750
Ха! Разбутаха кошера нещо....
14
2
Морски (преди 6 дни)
Рейтинг: 8232 | Одобрение: 3272
Яааааа,на тия нещо им се дръпна лайното!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама