Певицата Лили Цветкова от Варна: Гордея се с децата си тук и зад океана. Надявам се да дойдат времена за всички в Родината

30.07.2020 / 14:41 0

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Варненката Лили Цветкова, която познаваме като носител на родното творчество чрез фолклорни фестивали и телевизии, вече има свои посланици, които разпръскват българския дух в далечна Америка, сподели тя самата пред "Петел". 
В щата Калифорния, със семейството си живее по-голямата от двете дъщери на Лили Цветкова – Боряна. Там нейните синове Христо и Горан вече са се доказали като таланти в изкуството и бизнеса. 


Повече за живота в Америка ни разказа Горан Иванов – по-малкия син на Боряна: 

„Когато слязохме за пръв път от самолета и виждахме хора с различен цвят на кожата, чувахме различни езици, казах на майка ми: „Това ще бъде супер! Аз обичам новите неща”. Брат ми по-трудно се адаптира, но аз нямах проблем от първата минута. Тогава бях на 11-12 години. Беше интересно. Не знаех нито езика, нито културата, нито музиката, нито познавах храната там.

В шести клас влизам в училище, а мама ми даде едно тефтерче и ми каза: Когато има дума, която не разбираш, напиши ми я и аз ще ти я обясня. Връщам се аз вкъщи, а в тефтерчето ми пишеше: "Помощ!"  Аз не разбирах нищо, нямах идея, не разбирах изобщо за какво става въпрос. Само знаех Hello и Good by. После моята учителка сложи стикери с наименованията на предметите на всяка мебел в стаята – прозорец, чин, врата и т.н.

Но аз много обичам да говоря и скоро научих езика. На празника на училището получих специална похвала пред всички ученици специално от директорката на училището за бързината с която съм научил езика и правописа. (Сега пиша 149 думи в минута. Печеля състезания по бързопис.) 

Почувствах се горд от признанието тогава. Когато бях 7-ми клас, започнах да свиря на кларинет, после моята учителка по музика Лори, която много обичам, ме попита дали искам да опитам да свиря на цигулка. Аз казах: Не знам как. А тя: Ще пробваш!

Започнах да свиря. Станах доста добър. Благодарен съм на музиколожката ми г-жа Лори. През 2017г. благодарение на нейната помощ в усъвършенстването ми получих плакет за най-добър ученик на музикалното у-ще за 2017г.            

     
Един ден идва едно момченце ми казва: „Искам да свиря на тромпет, Горан. Искам ти да ме научиш.” Аз не знаех как. Учителката ми помогна отново като ми даде лист с насоки. „Как за 5 минути да се научиш да свириш на тромпет". За кратко време трябваше да разбера как става това и да науча детето. На следващия ден - с други инструменти и така се научих да свиря. Имахме такива часове по музика и самоусъвършенстване всеки ден.

Отивах в стаята за музика, вземах един инструмент и започвах да свиря, после друг. Така за кратко време научих 8-9 инструмента. Госпожата ме качи на подиума и ми показа как да съм диригент. Прибрах  се у дома и започнах да гледам в Youtube как да дирижирам. И така цяла година бях диригент на клас от 60 деца. В края на годината имахме концерт пред родители и преподаватели.

В 8-ми клас започнах работа като преподавател в консерваторията на града. Дадоха ми мой оркестър от деца, които да уча да свирят и да дирижират. После започнах да преподавам цигулка частно. Създадох свой  уебсайт.  Поканиха ме и от друга музикална компания и друга и друга. Сега работя за консерваторията на града и съм в листата на преподавателите, освен това работя и за Мюзик център, където продават различни музикални инструменти и на желаещите предлагат обучение с мен като млад и перспективен учител. Освен това преподавам  и частни уроци по цигулка, пиано и други инструменти. Децата са послушни и много изпълнителни.


    
Ето  част от учениците ми, които с взаимна радост обучавам.

Работя от 14-годишен. Моят ден започва  от 7ч. до 15 ч., прибирам се, преобличам се и отивам да преподавам  до 18 ч., после отивам на другата работа до 00ч. Обожавам  този живот, а другата работа, която не е музикална, е в заведение, където с ролери обслужвам коли като им нося храна по най-бързия начин. Нали врремето е пари!(усмихва се). 

Тази година ще бъда 12 клас. Реших да си направя  мое студио и да си правя музика. Сега имам над 10 000 гледания на мои песни в ютуб. Правя музика, инструментали и изпълнявам мои песни, които записвам на видео клипове и качвам в интернет пространството. Имам песен и за КОРОНА-вирус.

Всичко започна  от маминка ми Лили. Израстнах с нейните песни и неусетно тя ме научи да пея. На 3-4 годинки я помолих да ме научи на  пиано. Така нейната любов към българската песен се предаваше и на нас, но аз я наследих. Маминка  ме водеше на конкурси във Варна и страната. Когато бях само на 5г. ме взе със себе си на заснемането на клип към песента й „Мост ми зидале”.

В предаването по БНР Хоризонт - „Рано в неделя” звучат изпълнения на деца от страната, а гласуват слушателите на радиото. Тогава бях класиран на първо място с песента ”Бре блазе на тоз’ юнак”. Бях едва 5-6- годишен.

В България  съм бил в предавания  като „Шоуто на Иван и Андрей”. За 1 юни - Деня на детето, бях поканен и с голям ентусиазъм пях и свирих на пияното си, участвах в предването за деца „По-по-най” където взех титлата „Мистър ПО-ПО-НАЙ”. На 6г. в детската градина участвах в концерта пред родителите с песен и при бис засвирих с акордеона и пях. 

Тук, в Америка, на 12-13г. се явявах на състезания за бързо сглобяване на кубчето Рубик. Справях се за 30 секунди. 

Иначе в Америка се свиква трудно, защото децата тук не обичат хората, които са различни. Не можеха да свикнат с моя темперамент на будно и всезнаещо дете. До 13-та си годишнина нямах приятели, въпреки че много исках. Сега вече 4 години имам двама приятели с които сме неразделни. Пол и Виктор.


Тук децата по принцип са много по-тихи. Имат големи къщи и много вещи. В България сме по-темпераментни. Имам чувството, че децата в България са много по-будни и по-зрели. Иначе тук ги учат да се окуражават едни други, това е част от възпитанието. Това ми харесва.Когато играят футбол ако някой играч падне и лежи на земята, другите играчи от двата отбора го изчакват застанали на коляно. Когато се изправи, всички  от двата отбора го подкрепят с аплодисменти. Не съм виждал на друго място този жест на взаимна подкрепа. 
В Америка имам свобода, но в България хората повече ми харесват. Харесва ми колко са отворени, гостоприемни, отзивчиви. 

Относно бъдещето, мисля да се реализирам с музика или с актьорско майсторство. Но винаги ще е на сцена това, което правя, пред публика. Иска ми се да стана известен. Имам желание да го направя. Обожавам всякаква музика. Поп, фолклор. Маминка на това ме е учила. Слушах топлия и глас и неусетно запявах. Тя ме е записвала как пея още преди да заговоря правилно. И сега  пея на приятелите си понякога „Залюбих, мамо, три моми“, „Мари, Маро“. Те се опитват да пеят с мен. Нашите ритми са бързи, забавни и много ги харесват. Миналата година маминка беше тук при нас и научи приятелите ми на право хоро. Те с охота повтаряха стъпките и се радваха, че бързо схващат. Нали знаете как настроението с нашенската музика се вдига неусетно?! Пеехме, тропахме и извивахме хоро от стая в стая. Мнооого се смяхме. Много беше забавно. 

Брат ми е генерален мениджър в ресторантския бизнес. И той работи много добре за това, което иска. Беше шампион по тенис на маса в България. Тук играе футбол. 

 


   
  В студио в Холивуд където ме  гримират за снимане на филм където съм в главна роля. 


  Обръщение към родителите, за да похваля старанието на децата в оркестъра.


Дирижирам оркестър от деца.


Поклон

Когато завърша 12-ти клас, ще дойда в България за 2-3 седмици и ще направя опит да гостувам на Радио Варна. Ще разкажа за себе си и за музиката, която създавам и пея. Ще се радвам да дойда да попея. Ще се радвам да имам нови приятели от България.


               

Лили Цветкова, певица

Надявам се да дойдат времена за всички в България 

- Лили, внукът ти Горан разказа за себе си а ти какво би споделила с нас? Липсва ли ти семейството на дъщеря ти Боряна? - попита "Петел"певицата. 

Ще отговоря на въпроса, но искам да осветля образа на Горан. Това наше дете, вече юноша, се отличваше с музикалния си талант още от малък. Веднъж в колата детето ме помоли: ”Маме, не пускай повече от две песни! „ Не ми беше ясно защо. Помислих че е някаква детска прищявка. А беше само на 4г. Но когато зазвуча трета песен, детето се разплака с глас, силно. По-късно разбрах, че музиката го ратърсваше и предизвикваше силни емоции, които Гоги не можеше да овладее.

Това се случи веднъж, пак на 4-5г. когато в концертна зала чу мелодия на  цигулка и заплака. А веднъж, когато пеех на сцена, го чух  като плаче силно. Така че неговата сензитивност към музиката е заложена в него. Що се отнася до въпроса дали ми липсват  -липсват ми. Добре че има интернет връзки, та се виждаме и чуваме през ден. Когато заминаваха се надявах да се устроят добре там, където те искаха. С течение на времето разбрах, че успехите им там ме топлят, защото те се развиват успешно. Христо и Горан израстват като личности уверени във възможностите си. Майка им Боряна е състрадателна, уважителна и много оправна. Преди години учеше в Щатите и реши да заведе децата си там където има възможност за реализация на мечтите им. 

При нас е втората ни дъщяря Невяна - DIVAVOCAL, която завърши в щатите но е тук в семейния ни бизнес - хотелиерството.Тя също е много талантлив творец и пише свои песни в стил техно музика. Има голяма аудитория от почитатели както в България, така и зад граница. Посети много държави с песните които изпълнява. Направи клипове. Радва се на голям успех. Гостува два пъти в радио BBC-Лондон. А нейният син Раян - на 12г., третият ми внук, от скоро взема уроци и свири на пиано и вече иска да се учи да свири и на китара. Явно музиката ни е в кръвта. Нека. Тя ни дава усещане за радост, а фолклорната музика ни дава връзката с корена.

- Коя е твоята мечта за България?

- Така се чувстваме силни и уникални както го доказват моите българчета, носейки България в сърцата си. Надявам се да дойдат времена, когато тук всичко ще е уредено  и ще сме си заедно в Родината.


           
 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама