Писанчев: Няма директна терористична заплаха за страната

27.11.2014 / 11:28 4

В момента няма директна терористична заплаха за страната. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС.

Писанчев посочи, че е обяснил пред народните представители всичко за операцията. „Задаваха ми най-различни въпроси, най-различни мнения, противоположни. Бях обвинен в лаконичност. Мисля, че всеки имаше възможност да изкаже мнението си”, коментира той. Писанчев добави, че е направил всичко възможно да убеди депутатите за необходимостта от тази акция.

Запитан за опасността от радикален ислям, той подчерта, че има опасност, защото има конфликт, който се разраства. „Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма”, обяви той. По думите му, като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и държавата трябва да реагира – институционално и законодателно. „ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия”, заяви Владимир Писанчев.

На въпрос дали е щяло да има по-голям ефект, ако операцията е била забавена, според Писанчев единствено би довела до събиране на повече доказателства. „Но мисля, че имаме достатъчно. Освен това имаме доста материал за анализ”, обясни той.

„Не мога да навлизам в подробности. Бях обвинен за това в НС. Има следствие, вече е на ход прокуратурата. Не мога да давам прекалено много подробности”, каза още Владимир Писанчев.

България е в център на сериозни събития. „Ние се нуждаем от много внимателна стратегия”, заяви Писанчев.

Той посочи, че са се опитали да направят превенция на нещо, което се опитва да се създава и смятат, че няма да е единственото. „Цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия за това какво правим между две кризисни точки. На практика в момента България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн”, подчерта Владимир Писанчев, цитиран от 24 часа. 

Запитан дали са обсъждали конкретни промени в Наказателния кодекс, Писанчев обясни, че когато започне работата на комисиите, ще бъдат разгледани такива промени.

„Обсъдихме само необходимостта от приемане на такова законодателство, тъй като в цяла Западна Европа се приема такова в момента”, посочи той и добави, че трябва да седнат, да помислят и да направят анализ на направеното в Западна Европа по този въпрос и да се види как може да го адаптираме към нашето законодателство.
Писанчев каза още, че не са обсъждали темата за подновяване на ислямския център.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
krasko (преди 6 години)
Рейтинг: 7725 | Одобрение: 2720
по отрицателния киртик на моя коментар си личи ,че имаме и рязани чурки тука......или промити безмозъчници гербери.....не ви харесва нещо реалната истина......а истината винаги е една ........и тя е по средата....нито на ляво , нито на дясно.......нужен е малко акъл , който обаче ви липсва......много ви липсва , може би по рождение.....
0
2
IvaNina (преди 6 години)
Рейтинг: 2565 | Одобрение: 180
няма, те дюнери се роят да продават тука!
4
1
krasko (преди 6 години)
Рейтинг: 7725 | Одобрение: 2720
господин писан писанчев или какъв си там котешко лайно , погледни картата предоставена от джихадистите и много добре се вгледай в черното петно обозначено , като територията на бъдещата ислямска държава и после говори за директна и индиректна заплаха ,глупендер смотан.....абе ,къде се раждат тия идиоти.......жена българка не може да роди такъв изрод бе.....извинявам се за твърдия език , но такива наистина ме вбесяват.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама