Писмо от Добруджа до Борисов и Ангелов: Един човек почина в адски мъки, молейки за глътка въздух

27.01.2021 / 15:44 2

снимка Булфото

Добруджанеца Тодор Петров изпрати изключително тежко писмо до редакцията на frognews.bg, в което разказва историята на Стойчо Стойчев. Мъжът починал, молейки се за глътка въздух.”Трудно е да бездействаш и наблюдаваш как твой близък се мъчи, но нямаш избор, тъй като МБАЛ Добрич АД е най-доброто, с което разполагаш.”, пише той. Лечебното заведение от години страда от липса на финансов ресурс за обезпечаване на нормалната си работа и също така от липса на персонал., добавя авторът.

Ето цялото писмо на Тодор Петров:

ДО Г–Н КОСТАДИН АНГЕЛОВ
ДО Г–Н БОЙКО БОРИСОВ
Отворено писмо

Уважаеми г-н Ангелов,
Уважаеми г-н Борисов,


Пише Ви един добруджанец обзет от тъга, безпокойство, страх, гняв и надежда. Тази палитра от чувства бе породена от репортажа на Миролюба Бенатова в Алтернативата по ТВ1 на 25.01.2021г. В това разследване става дума за един добруджанец на 85г., казва се Стойчо Стойчев. Познавате ли го? Съмнявам се, в нашия край нямаме големи инфраструктурни проекти, които да инспектирате, поради тази причина не очаквам да сте пътували до Добруджа скоро. Ако трябва да съм честен, и аз не го познавам, но се разстроих от това, което е преживял, защото се наложи да изпита на гърба си цялата некомпетентност на държавното управление и неспособността на водещи политически фигури да овладеят здравната криза в страната.

Тъжно ми е за неговото семейство, което цял живот ще помни, че Стойчо Стойчев е починал, молейки се за въздух. Чиста човешка съпричастност към болката на едно обикновено семейство като моето, което е зависимо от решенията на хора като Вас. Трудно е да бездействаш и наблюдаваш как твой близък се мъчи, но нямаш избор, тъй като МБАЛ Добрич АД е най-доброто, с което разполагаш. Знаете ли, господа, че към 31.12.2018г. населението на област Добрич е 173 831 души - това представлява 2.5% от населението на страната. Знаете ли колко болници обслужват всички тези 173 831 души? Ще Ви помогна с отговора – ТРИ многопрофилни болници, които се намират в Добрич, Каварна и Балчик. Интересното в този казус е, че според „Анализ на дейността на МБАЛ Добрич АД към 31.03.2020г.“ и „Програма за устойчиво развитие на дейността на „МБАЛ-Добрич АД за 2017г.“ болниците в Балчик и Каварна „(...) не разполагат с нужния капацитет и нива на компетентност за оказване на спешна и неотложна помощ(...)“, а МБАЛ-Добрич АД „(...)е единственото лечебно заведение в региона, което разполага с необходимия капацитет и оборудване, отговарящо на високите изисквания на Медицинските стандарти по основните медицински специалности и разполага със Спешно приемно отделение на територията си(...)“. Това е доста далновидно, няма пари за много болници, нека да има една, но да е добра. За съжаление се налага да напиша тези думи иронично.

Ето тук се появява моето безпокойство - лечебно заведение, което от години страда от липса на финансов ресурс за обезпечаване на нормалната си работа и също така от липса на персонал. Мисля, че е редно и да повдигнем темата с лошите условия в стаите на пациентите, липсата на качествена модерна апаратура, и сега е моментът да попитам за една система за кислород, която работи на принципа, цитирам: „ще чукнеш апаратчето и въздуха ще тръгне“. Тревожа се за всички останалите 173 830 души в областта, ако им се наложи да се лекуват в същата тази болница, дали ще успеят навреме да „чукнат апаратчето“.

След безпокойството, изпитах страх, най-силното чувство от всички. Страхът се появи след като разбрах, че МБАЛ Добрич АД е получила оценка „отличен“ от Акредитационния съвет (Заповед №17-18/21.04.2017г., подписана от министър Илко Семерджиев). Това означава, че болница, която си сменя ръководството 3 пъти за 5 години, без достатъчен финансов ресурс и без достатъчно специалисти, има право да обучава бъдещи такива. Има известна логика в това решение, но мисля, че е важно да се конкретизира как точно се поставя самата оценка. Правилната методология е разписана в „Наредба № 18 от 2005 г. за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения“, където някои от изброените в Приложение №1 ми привлякоха вниманието.

• Критерий № 3
3.1. Изпълняват се в срок предписанията на органите на регионалните здравни инспекции съобразно действащите в страната здравни норми и изисквания.
3.2. Съответствие на наличната медицинска апаратура и оборудване с изискванията на медицинските стандарти за нивото на компетентност на отделните структури на лечебното заведение.
3.3. Над 80 % от медицинската апаратура в лечебното заведение, която се изисква за нивото на компетентност на съответната структура, е с година на производство след 2000 г.
3.4. Извършва се периодична профилактика и поддръжка на наличната медицинска апаратура.

Ето тук се появи гневът, господа политици.

• Извършва ли се периодична профилактика и поддръжка на налична медицинска апаратура, или този модел работи с почукване?
• Нормално ли е да продължава проблемът с лечението на ковид болни, след като на 11.08.2020г. сменихте ръководството на болницата точно с тази цел?
• Изхарчените 244 737 лв. от дарения за нова апаратура, които също са добре дошли, но не можеше ли да се направи и една профилактика на системата за кислород?
• Защо и в здравната система решаваме проблемите на принципа на ГЕРБ – ремонт на ремонта и покриване на проблем с нов?
• Защо лятото не се използва практично и болниците от нивото на тази в Добрич да се подобрят и адаптират за втората вълна от Ковид-19?
• Защо продължавате да жертвате живота на обикновения български гражданин заради властта и парите, които така обожавате?
• Как спите на „мека пухена възглавничка“, когато ние обикновените хора се молим за глътка кислород?
• Защо инвестираме милиарди в големи инфраструктурни проекти по време на невиждана здравна криза в страната?
• Защо ваксинираме по 20 души на ден?

Господин Борисов, аз също съм заразен с Ковид-19 в момента, но не ми пречи. Изпитвам задух, неудобство и общо неразположение от вируса „ГЕРБ 2011-2021“. Симптомите на вируса „ГЕРБ 2011-2021“ са корупция, 111-то място по свобода на словото, рекет, шуробаджинащина, беззаконие и бедност. Мисля, че е време ние всички да чукнем апаратчето и въздуха да тръгне.

БЕЗ уважение: Тодор ПетровЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 351177 | Одобрение: 57437
Този починалият сигурно е получил 50 лева от Правителството, Бог да го прости....Иначе с трици мамуни да ловим....ГРОБ се грижи за нас.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
0
tonivp (преди 3 години)
Рейтинг: 3282 | Одобрение: 1072
Точно в десятката,дано се намери някой да му го прочете и не забравяйте че ЧЕТВЪРТИ идва.
азззз

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама