Пламен Димитров за болничните: След като се осигуряваме за този риск, НОИ трябва да обезщетява работниците

15.11.2019 / 16:25 1

Редактор: Юлия Георгиева

e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg

 

Кадър Нова тв

Важното е, че идеята първия ден от болничните да е за сметка на работника, е несъстоятелно и вероятно няма как да бъде прокарана. Решението е другаде. Ние плащаме осигуровки за този риск, а карат бизнеса да плаща болничните. Това трябва да се плаща от НОИ. Ние с бизнеса го договорихме и представихме на Бойко Борисов. Това коментира в предаването "Плюс-минус" по Нова президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Плащането на болничните трябва да се поеме от НОИ, а хората, които злоупотребяват, трябва да получи наказание, посочи Димитров.

Първо, 10% от болничните са с продължителност един ден. Така че не е вярно това, че било масова практика, допълния той.

Да не забравяме, че като искаме да се мерим с Европа и нейните правила, трябва да мерим и доходите си с нея. Ама нещо все го забравяме това. Трябва да се мисли - като вземаш нещо на някой, той после как ще го компенсира, коментира Димитров. 

Че то ако хората получават европейски доходи и да не им плащат един ден болнични, всички ще преживеят една надница. Ама хората като са на ръба, като едва оцеляват и всеки лев е от значение, как ще се разделиш с цяла надница!?, посочи той.

Бизнеса също не трябва да плаща тези болнични, защото вече веднъж е платена осигуровка за това и парите са в НОИ, затова тя трябва да ги плаща, а не някой друг, категоричен е Димитров.

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ко? Не! (преди 6 месеца)
Рейтинг: 2175 | Одобрение: 715
Спора тук е кой, кого да прекара. Проблема не е кой да го плаща ако всичко е ОК и работника наистина е болен. Проблема е че половината болнични са фалшиви и по този начин са прецакани или държавата или роботодателя. Вместо да прехвърлят топката насам натам да измислят как да пресекат тази практика.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама