Пловдивчанка: Купих си вносен чесън, той позеленя за часове, отровен е!
Турският и китайският чесън на глави, който се продава по пазарите и в търговската мрежа, вероятно е отровен. Снежнобелите на външен вид скилидки получават нетипично зелен цвят, като се обелят и престоят няколко часа. Това съмнение изказа Виолета Стоянова, която донесе в редакцията на "Марица" за доказателство буркан със счукан чесън и лимон. Купих си турски чесън от сергия на Четвъртък пазара. Исках да направя лекарство по рецепта на проф. Христо Мермерски, но за мое изумление почти цялото количество от 1 килограм позеленя за часове. Сега трябва да го изхвърля, добре че не сложих и мед, както е по рецептата. И друг път съм правила тази смес, но за първи път чесънът позеленява, обясни жената. Тя помоли да се обърне внимание при вноса и да се засили контролът върху плодовете и зеленчуците, които се продават по магазините.
Зеленият цвят може да се дължи на чесъна, ако престои по-дълго време, но твърде вероятно е той да е бил третиран със завишена доза химикали, които водят до остатъчни пестициди. Това трябва да се установи с лабораторен анализ, обясни проф. Мермерски. Той препоръча при подобни случаи чесънът да не се консумира, за да не се рискува здравето, особено на деца и бременни жени. Отправи също апел да се купува само български чесън.
Контролът на вносните плодове и зеленчуци от държави членки на ЕС и от други страни се свежда до документална и визуална проверка. Лабораторни анализи за остатъчни пестициди не се правят, освен ако има сигнал. Задължителни изследвания са заложени в годишния мониторинг на Българската агенция по безопасност на храните, и то за малка група плодове и зеленчуци, в които чесънът не е включен.