Пловдивска учителка, боледувала над 30 пъти от малария, се върна към живота сред хората (Видео)

13.09.2017 / 15:34 0

Снимка trafficnews.bg

Елена Кискинова – пенсионирана учителка, която може да видите през ден в Цар-Симеоновата градина, читалища, библиотеки и други места, на които кипи социален и културен живот. На пръв поглед жената не се различава от всички останали възрастни хора в парка, но нейната история е  малко по-различна, пише trafficnews.bg.

Допреди няколко месеца жената не е била толкова активна, тъкмо обратното – на практика е била затворник в собствения си дом. Учителката има близо 30-годишен трудов стаж, като част от него тя изкарва в Ангола. Докато е там тя боледува над 30 пъти от малария, като по-късно това се отразява върху способността й да върви нормално.

Жената е една от хилядите самотни възрастни хора, които имат опорно-двигателни  проблеми. Без чужда помощ нейното излизане от дома й е почти невъзможно. Истинско мъчение е било покриването  на ежедневните й нужди – купуване на стоки от първа необходимост, лекарства, а дори и посещението при лекари.

Всичко това се е обърнало, благодарение на програмата „Мобилни социални екипи”, която стартира в началото на месец август в район „Централен”. Елена Кискинова е ползвател на услугата, която буквално я връща към живота сред хората.      

„Благодарение на екипите на БЧК и другите, които стоят зад проекта, излизам през ден от нас, което е напълно нормално. Екипите ми носят храна, лекарства… дори книги. Знаете, че един бивш учител не може без книги. Излизаме на разходка, на кафе, запознавам се с други хора, които имат проблеми като мен. Без тази програма ние сме съвсем ограничени и нямаме никакъв социален контакт. Поздравявам хората, които стоят зад този проект!”, каза Елена Кискинова.

С нея бе Магдалена, която е един от десетките доброволци към БЧК и помага на хора в неравностойно положение.

Програмата „Мобилни социални екипи” започна на 1 август след решение на Общинския съвет. Подобен проект вече е реализиран в малките населени места около Пловдив, съвместно между БЧК и компания „Трафик”, но за първи път в областен град стартира такава услуга. Община Пловдив е първата голяма община, която се ангажира да приложи модела.

За програмата може да се кандидатства по няколко начина. Обособен е кол център, който ще бъде на разположение на гражданите 24 часа в денонощието. В социалната приемна на БЧК, в социалните служби на Община Пловдив и районните кметства желаещите да се включат в програмата могат да получат цялата необходима информация.

Всеки от потребителите ще има  непрекъсната връзка с  денонощния кол център. Сътрудници ще се обаждат на потребителите поне два пъти седмично, за да следят тяхното състояние. По график ще се закупуват изписаните лекарства от личния лекар. Също така ще се доставят и хранителни продукти при заявка. Самотните хора ще бъдат посещавани от социални асистенти, а доброволци ще ги придружават при разходка или у дома.  Ще се организират  посещения при личен лекар, а при нужда и бърз достъп до лечебно заведение.

В специалните мобилни екипи ще има обучен човек, който може да прецени дали някой трябва да бъде транспортиран по най-бързия начин до болница. Като партньор в проекта, УМБАЛ „Св. Георги” осигурява обслужване с приоритет на потребителите при пристигането им в Спешния център.

Вижте разказа на двете жени:

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама